Cât de bune sunt vitaminele pentru cei mici?

21 iunie 2012 14:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Copilul tău nu e fericit întotdeauna cu ceea ce-i dai să mănânce? Eşti tentat să-i administrezi vitamine, cu gândul că i-ar mai creşte un pic apetitul? Ai grijă! Date fără prescripţie medicală, acestea pot deregla organismul micuţilor. Revista „Click! pentru femei" te învaţă tot ce trebuie să ştii despre vitaminele pe care i le dai copilului!

Şi vitaminele sunt medicamente!

Un studiu realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente privind automedicaţia copiilor arată că dintre toate categoriile de medicamente pe care părinţii le dau copiilor fără recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare.

E un procent îngrijorător, spun doctorii, pentru că oricât de benefice ar părea, administrate fără prescripţie medicală pot duce la dereglări mari în organismul copiilor. De aceea, părinţii trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a le administra micuţilor orice fel de vitamine şi suplimente.

În exces, calciul duce la boli de inimă

Încă din primii ani de viaţă calciul e un element vital, consolidează oasele, ajută la creşterea dinţilor, stimulează masa musculară şi susţine sistemul nervos. Însă luat peste măsură poate duce la probleme serioase de inimă.

Studiile arată că suplimentele cu calciu afectează inima şi, în timp, cresc riscul de atac de cord. Mai mult, excesul de calciu duce la constipaţie şi împiedică asimilarea fierului. De aceea, trebuie administrat doar dacă e strict necesar, nu mai mult de 500-1000 mg/zi, de preferat în mai multe prize, la recomandarea doctorului.

Când pot lua sugarii vitamine

Pediatrii recomandă vitaminele K, D şi calciu sugarilor atunci când, deşi alimentaţi natural, nu iau în greutate şi sunt lipsiţi de vitalitate. Mai mult, vitaminele permit o dezvoltare normală, mai ales în această perioadă în care organismul micuţilor e dispus să folosească mult mai multă energie pentru o creştere armonioasă.

Doza şi durata administrării vitaminelor şi calciului pot varia de la un sugar la altul, de aceea numai pediatrul e în măsură să facă o astfel de prescripţie. Bebeluşii hrăniţi artificial, cu diverse formule de lapte, nu au nevoie de suplimente nutritive, pentru că laptele conţine toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie un copil pentru a creşte sănătos.

Calcium Pharco sirop conţine săruri de calciu ce sunt rapid absorbite. Calciul e un element esenţial pentru buna mineralizare a oaselor şi pentru formarea dinţilor. Costă între 12 şi 14 lei.

Cavit Junior Sirop oferă copiilor necesarul zilnic de vitamine, esenţiale pentru o creştere sănătoasă. Costă între 8 şi 10 lei.

Alvityl Sirop 11 Vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D3 si E) este un produs original care poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de 3 ani. Costă 40,7 lei.

Mai multe