Cât de eficiente sunt vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson în fața variantei Omicron
Informațiile despre cât de periculoasă este noua tulpină Omicron sunt încă foarte puține. Cercetătorii s-au pus de acord că această nouă variantă se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta, însă datele despre gravitatea simptomelor pe care le provoacă sunt încă insuficiente pentru a trage o concluzie.
Producătorii vaccinurilor anti Covid-19 autorizate în acest moment în Uniunea Europeană explică în ce fele protejează serurile lor împotriva variantei Omicron.
Unii spun că un nou vaccin modificat pentru varianta Omicron este inevitabil, întrucât aceasta poate suferi prea multe mutații. Alții afirmă că deocamdată nu avem suficiente date pentru a fi siguri de acest lucru, scrie CBS News, citat de Hotnews.ro.
Pfizer ar putea produce un vaccin eficient împotriva Omicron în 100 de zile
Cercetătorii de la Pfizer și BioNTech analizează în prezent eficacitatea împotriva variantei Omicron a vaccinului anti-Covid pe care l-au dezvoltat, primul aprobat în Uniunea Europeană.
Pfizer a anunțat că ar putea produce un vaccin modificat pentru varianta Omicron în „aproximativ 100 de zile”.
Pfizer a dezvoltat, de asemenea, și o pilulă anti-Covid, Paxlovid, despre care spune că oprește transmiterea coronavirusului, blocând replicarea virusului în interiorul celulelor infectate. CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat săptămâna trecută că este încrezător că Paxlovid este eficace împotriva variantei Omicron.
Citește și:
În ce stare sunt românii infectați cu Omicron. OMS a dat vești mai bune despre noua tulpină
Moderna susține că va exista o scădere semnificativă a eficacității vaccinului
Dr. Stephen Hoge, președintele Moderna, a afirmat că există o probabilitate mare ca actualele vaccinuri anti-Covid să nu fie la fel de bune împotriva variantei Omicron. „Cred că există un risc real să vedem o scădere a eficacității vaccinurilor”, a declarat acesta duminică.
Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice, a afirmat la rândul său că Moderna va avea nevoie de trei luni pentru a produce un vaccin specific pentru varianta Omicron.
Johnson & Johnson lucrează la un nou vaccin împotriva Omicron
Dr. Mathai Mammen, directorul diviziei de cercetare și dezvoltare a J&J, a afirmat că apariția variantei Omicron le-a arătat companiilor farmaceutice că trebuie să monitorizeze și testeze în continuare pentru apariția de noi variante ale SARS-CoV-2.
Mammen a mai spus că în prezent J&J își testează vaccinul anti-Covid pentru a vedea dacă este eficace împotriva noii variante.
„În paralel, am început să proiectăm și dezvoltăm un nou vaccin împotriva Omicron și vom avansa rapid în faza de studii clinice dacă va fi nevoie”, a adăugat Mammen, fără a oferi o fereastră de timp pentru acest lucru.
AstraZeneca îndeamnă la precauție
AstraZeneca nu a oferit prea multe informații despre un nou vaccin, mai eficient împotriva variantei Omicron. Prof. Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, cercetătoare care a lucrat la dezvoltarea vaccinului britanic, a avertizat că indiferent de vaccinurile anti-Covid despre care discutăm, ele probabil nu vor fi avea o eficacitate bună împotriva variantei Omicron. „Ar trebui să fim precauți până când vom ști mai multe și să luăm măsuri de încetinire a răspândirii acestei noi variante”, a declarat ea luni pentru BBC.
Citește și:
Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii comune