Cât de gravă este mușcătura de păianjen și cum se tratează. Metode naturiste de a scăpa de aceste insecte
Pe lângă țânțari și căpușe, păianjenul este o insectă care ne dă bătăi de cap, mai ales vara și toamna. Aproape toţi păianjenii sunt veninoşi, dar rolul veninului lor este acela de a-şi paraliza prada, nu de a le face rău oamenilor. Cu tote acestea, mușcătura de păianjen poate da reacții alergice grave.
Când ne gândim la păianjen, ne imaginăm locuri intunecoase, umede și murdare. Insă, de multe ori îi întâlnim în case, chiar dacă facem frecvent curățenie. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul locuințelor din zonele rurale. Spre deosebire de țânțari, care se hrănesc cu sânge, singurul motiv pentru care păianjenul va mușca este pentru a se apăra, de exemplu, atunci când este pe cale de a fi strivit sau atacat.
Unele mușcături de păianjen pot provoca doar roșeață și supurarea locală a zonei afectate. Plaga se spală cu apă și săpun în abundență, iar cuburile de gheață împiedică formarea umflăturilor și infecțiilor.
Păianjenii periculoși însă sunt văduva neagră și păianjenul pustnic maro. Ei cresc în locuri întunecoase, umede și murdare. Mușcăturile lor nu sunt dureroase și pot fi adesea confundate, potrivit medlineplus.gov.
În scurt timp însă apar umflăturile roșii și dureroase. Dacă nu sunt tratate la timp, mușcăturile văduvei negre pot provoca febra, frisoane și severe dureri abdominale.
Simptomele mușcăturii de păianjen
Fiecare mușcătură de păianjen, în funcție de specia care a cauzat-o, poate provoca reacții diferite. Așadar, o mușcătură de păianjen poate apărea ca o mică inflamație roșie sau, în cazuri mai grave, ca o leziune cutanată, cu aspect de hematom. Din fericire, majoritatea mușcăturilor provin de la păianjenii comuni, care nu au consecințe periculoase pentru sănătate, dar pot veni cu simptome neplăcute, scrie doc.ro.
Cel mai adesea, mușcătura de păianjen va prezenta următoarele simptome:
- Inflamație și roșeață în zona afectată
- Aspect de leziune cutanată, adesea însoțită de mâncărime și iritație
- Senzație de durere în zona afectată
- Durere sau crampe musculare
- Formarea unei pustule roșii sau vineții
- Senzație de transpirație
- Dificultăți de respirație
- Migrenă sau durere de cap
- Stare de febră cu sau fără frisoane
- Stare de neliniște
În cazul mușcăturii păianjenului Văduva Neagră, reacția este imediată. De obicei, se pot observa două puncte de incizie pe suprafața pielii mușcate. Imediat apar:
- Dureri sau crampe musculare
- Durere sau senzație de arsură în zona afectată
- Migrenă sau durere de cap
- Hipertensiune arterială
- Hipersalivație și transpirație excesivă
- Senzație de greață și vomă
- Senzație de amorțire a zonei afectate
- Stare de anxietate sau neliniște
- În cazul unei asemenea mușcături, este recomandat să mergi imediat la spital pentru a primi îngrijire medicală corespunzătoare.
Cum tratezi mușcătura de păianjen
- În primul rând curățați locul vătămat cu apă și săpun sau dezinfectant, pentru a evita riscul de infectare.
- Apoi aplică un cub de gheață sau o compresă cu apă rece pe suprafața lezată, timp de 10 minute. Repetă de câteva ori, pentru a calma iritația și reduce inflamarea zonei.
- Pentru a atenua mâncărimea și iritația, poți lua un medicament antihistaminic sau pe bază de calciu.
Aplică un unguent cu antibiotic pentru a preveni infectarea.
- Bea multe lichide cu înghițituri mici și dese pentru a ajuta în eliminarea infecției și calmarea inflamării.
- Dacă simptomele nu se atenuează, este important să mergi la medic.
Este foarte important să mergi direct la medic dacă suspicionezi că ai fost mușcat de un păianjen din următoarele specii:
- Păianjenul Văduva Neagră
- Păianjenul lup
- Păianjenul pustnic maro
- Păianjenul vagabond brazilian
- Tarantulă
- Veninul lor pot aduce reacții alergice grave.
Metode naturiste de a scăpa de păienjeni
Desigur, poți scăpa de păienjeni aplicând soluții chimice de stârpirea acestora, însă, dacă aveți copii mici în casă sau aveți unele alergii, este mai bine să utilizați metode naturiste.
Uleiuri esențiale de lavandă și eucalipt. Este bine să aveți în casă uneiuri esențiale de lavandă și eucalipt și să stropiți prin zonele unde ar putea să își țeasă pânzele.
Detergent de vase și ulei de mentă. Amestecați într-o sticlă cu pulverizator 3 pahare de apă, 1 linguriță de detergent de vase și 1 lingură de ulei esențial de mentă. Tocmai ați obținut un remediu ecologic foarte eficient, care nu îi omoară pe păianjeni, ci îi sperie, scrie fasingur.info. O altă metodă este îmnuierea unor biluțe de bumbac în ulei esențial de mentă și așezați-le în perimetrul exterior al casei.
Scorțișoara. Presărați scorțișoară pe perimetrul exterior al casei dvs. pentru a preveni intrarea păianjenilor în interiorul locuinței.
Castanele. Specialiștii afirmă că niște castane ținute pe pervaz vor avea efect repelent asupra păianjenilor.
Apă sărată. Este un alt remediu excelent împotriva păianjenilor. Dizolvați 30 g de sare în 4 litri de apă și stropiți direct păianjenii și păienjenișurile.
Apă cu oțet. Faceți un amestec de apă și oțet în proporții egale într-o sticlă cu pulverizator și stropiți plintele, căile de ventilație și celelalte locuri problematice.
Păienjenii își fac cuiburi în colțuri întunecoase, pe coridoare, în camere murdare, spații calde, hambare, streașina casei, grinzi, crăpături de pereți, guri de aerisire, subsoluri. Cutiile de carton pot atrage insectele și apoi păianjenii. Acestea trebuie înlocuite cu recipiente din plastic cu capac.
Citește și:
Oraș acoperit cu pânze de păianjen. Vezi unde s-a întâmplat asta