Cât de importantă e hidratarea pe timp de iarnă
Credeai că deshidratarea şi nevoia mai mare de lichide sunt specifice sezonului cald? Ei bine, află că şi iarna trebuie să avem grijă cât şi ce bem, deoarece acum efectele deshidratării pot fi chiar mai pronunţate.
În sezonul rece, senzaţia de sete este mai scăzută. Uităm să bem apă, mâncăm mai consistent, fără atât de multe fructe şi legume ca vara, astfel încât şi de aici pierdem un aport de lichide. Din păcate, singurele băuturi care ne tentează sunt cafelele şi vinul fiert, băuturi care ne deshidratează şi mai mult. Potrivit medicilor, riscul deshidratării pe timp de iarnă este chiar mai mare decât vara. De altfel, se vede pe pielea noastră mai uscată şi mai lipsită de strălucire. Constipaţia, riscul formării pietrelor la rinichi, acumularea de toxine în organism sunt alte efecte nedorite ale consumului insuficient de lichide.
Chiar dacă nu-ţi dai seama, şi iarna transpiri zilnic, fie când mergi la sală, fie când mergi la schi sau cureţi zăpada din curte, fie pur şi simplu când, înfofolit fiind, intri în spaţii închise. Trecerea repetată de la aerul cald din interior la cel rece de afară şi invers reprezintă, de asemenea, un factor de stres pentru organismul tău. „În timpul iernii suntem tentaţi să diminuăm cantitatea de lichide consumate, însă contrar a ceea ce s-ar putea crede, iarna există un risc chiar mai mare de deshidratare decât vara”, atrage atenţia dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Cele mai bune surse de lichide
- Ceaiul este una dintre băuturile vedetă ale sezonului rece. Nu conţine calorii dacă nu e îndulcit, ne asigură hidratarea de care avem nevoie şi, în plus, contribuie la întărirea imunităţii, fixează mineralele şi creşte capacitatea de apărare a organismului. Există şi ceaiuri care te încălzesc, datorită faptului că îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi cresc temperatura corpului mai lent, dar cu un efect de durată. Printre acestea, ceaiul de ghimbir, de coada calului, verde, negru. Le poţi aromatiza cu scorţişoară, cuişoare, miere şi bucăţele de fructe şi obţii un cocktail delicios.
- Sucurile de citrice, freshurile proaspete de morcov, kiwi, măr sau fructe de pădure sunt alte surse de lichide care vin cu un aport de vitamime şi minerale ce revigorează organismul şi-i întăresc imunitatea.
- Binevenite sunt şi supele calde de legume, care ţin de foame şi hidratează în acelaşi timp.
- Berea fără alcool hidratează şi ea, susţine dr. Corina Zugravu. „Vitaminele, fibrele şi antioxidanţii din bere sunt elemente de care organismul nostru are nevoie şi iarna. În plus, un pahar de 250 ml are doar 105 kcal”.
Cum îţi hidratezi pielea
Iarna e nevoie să contribui la hidratarea pielii şi de la exterior, cu ajutorul cremelor grase, uleiurilor presate la rece şi măştilor. Uleiurile de argan, de sâmburi de struguri, de avocado, de macadamia sau de cocos sunt renumite pentru puterea lor de hidratare, au efect antirid şi antioxidant. În plus, sunt naturale şi nu au efecte adverse. Untul de Shea stimulează regenerarea celulară, reduce iritaţiile şi e extrem de hidratant. Dacă ai tenul uscat, poţi să-ţi prepari singură o mască naturală, cu ingrediente din cămară. Pisează cu o furculiţă o jumătate de avocado şi o jumătate de banană, la care vei adăuga o linguriţă de miere. Sau mai poţi folosi o mască dintr-un sfert de banană pisată, un ou, o linguriţă de miere şi una de caimac de lapte. Se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.