Cât de sigur este să faci sex când eşti răcit

17 martie 2018 18:17   Sănătate
Ultima actualizare:

Strănuţi, tuşeşti, îţi curge nasul şi te temi să nu-i dai şi partenerului tău răceala dacă faceţi sex? Specialiştii îţi vor spune să stai liniştit că virusul de răceală nu se transmite prin contact sexual. Totuşi, riscul există. Iată de ce.

Înainte de a dezbate orice teorie legată de efectele sexului, trebuie să luăm în calcul modul în care se transmite răceala. Fiind o infecţie respiratorie, virusurile se transmit pe calea aerului, prin atingerea suprafeţelor infectate, apoi a gurii, nasului, ochilor (poarta de intrare a microbilor în organism). Mai concret, este suficient să stai în aceeaşi încăpere cu bolnavul, să respiraţi acelaşi aer, să atingeţi aceleaşi lucruri, că te poţi contamina. Virusul gripal poate supravieţui câteva ore sau chiar o zi pe suprafeţe, în spaţiile închise.  Evident, riscul creşte dacă ai imunitatea slăbită. Şi mai creşte odată cu apropierea. Cu cât staţi mai mult „nas în nas” şi respiraţi acelaşi aer, cu atât pericolul de a contacta răceala e mai mare. Pe acest lucru mizează medicii care spun că sexul e riscant. El implică o apropiere mai mare, în condiţiile în care, în răceală, regula este să stai cât mai departe de persoana contagioasă. Nu contează dacă vă sărutaţi sau nu. Să eviţi să pupi pe cineva atunci când eşti răcit, ca să nu-i dai boala, este doar un mit. Microbii nu stau toţi concentraţi pe buze sau în zona feţei, ci sunt oricum răspândiţi peste tot, în atmosferă.

Astfel, nu are sens să vă abţineţi de la sex în situaţia în care oricum dormiţi în acelaşi pat, mâncaţi din aceeaşi farfurie, lucraţi la aceeaşi tastatură şi împărţiţi aceleaşi lucruri. Mai trebuie avut în vedere că persoana răcită a fost contagioasă cu mult timp înainte de a apărea simptomele specifice şi că, dacă nu ai ştiut atunci să te protejezi, măsurile luate ulterior nu vor face cu mult diferenţa.

Cel mai sigur lucru pe care puteţi să-l faceţi amândoi e să consumaţi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C şi să vă odihniţi mai mult ca să vă întăriţi imunitatea. Iar dacă amândoi sunteţi cu nasul roşu, înconjuraţi de şerveţele, puteţi chiar apela la sex pentru o vindecare mai rapidă. Cercetările au demonstrat că sexul creşte nivelul de imunoglobulina A, prima linie de apărare în cazul răcelilor şi gripei, ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie, creşte nivelul de serotonină (hormonul fericirii), îmbunătăţindu-ţi starea de spirit. Nu degeaba i se spune „aspirina săracului”. 

Sfaturi ca să nu dai răceala celorlalţi membri ai familiei

  • Aeriseşte cât mai des camerele, pentru a nu-i lăsa pe ceilalţi să respire acelaşi aer contaminat. 
  • Evită să-i pupi în semn de salut, atunci când ajungi acasă. Mai ales dacă ai copii, nu-i pupa nici pe obraji sau pe mânuţe, deoarece microbii pe care i-ai lăsat pe pielea lor pot ajunge în contact cu nasul şi gura celor mici. 
  • Foloseşte tacâmuri separate, nu gusta cu lingura ta din farfuria altuia şi nici când găteşti nu gusta de două ori mâncarea cu aceeaşi lingură. 
  • Spală-te des pe mâini şi, dacă se poate, poartă o mască medicinală prin casă.
  • Nu lăsa pe suprafeţe şerveţelul în care ţi-ai suflat nasul. El trebuie aruncat direct la coşul de gunoi.  
  •  
  • Foloseşte uleiuri esenţiale în lampa de aromaterapie. Acestea au un efect antimicrobian şi purifică aerul. Cele mai bune uleiuri sunt de pin, mentă, rozmarin, eucalipt, busuioc, cimbru, cuişoare.
Mai multe