Cât de sigur este vaccinul contra gripei?
Dacă ai mai avut reacţie alergică la vaccin în trecut sau dacă eşti alergic la ou, nu ar fi indicat să te vaccinezi împotriva gripei. De ce? Află totul din noul număr al revistei ”Click! Sănătate”.
Gripa, deşi este considerată în popor o boală banală, poate evolua cu complicaţii (chiar şi în cazul persoanelor sănătoase).
Uneori, poate duce şi la deces. Mărturie stau cele aproape 40 de decese înregistrate sezonul trecut, cu vârste între 30 şi 64 de ani.
În 2009, când a fost epidemia cu virusul porcin, în România s-au înregistrat 122 de decese.
Cea mai sigură şi controlabilă metodă de prevenire rămâne vaccinarea. Vaccinurile conţin virusuri "moarte" sau atenuate în cantităţi foarte mici care, odată pătrunse în organism, trezesc un răspuns imunitar din partea lui.
Astfel, când vom avea contact cu adevăratul virus, corpul nostru va avea armele să lupte împotriva lui: anticorpii care recunosc codul genetic al virusului şi-l atacă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală începând cu vârsta de şase luni. Copiilor de până în trei ani li se dă jumătate de doză, iar celor de vârste mai mari - doza unui adult.
Structura virusului gripal se schimbă de la an la an de regulă, la fel ca şi cea a vaccinurilor. În acest an, structura virusului este asemănătoare celei de anul trecut.
Asta înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm? "Recomandăm tuturor persoanelor să se vaccineze, deoarece protecţia dată de vaccin durează cel mult un an", explică medicul Adriana Pistol.
Eficienţa ţine de pacient
Nimic în lumea asta nu e sigur şi are o eficienţă de 100%. Răspunsul la vaccin ţine şi de "stofa" clientului.
Se pot fabrica vaccinuri valabile pentru 80-90% din populaţia Globului, dar mai rămâne un procent neacoperit.
Şi nu există o metodă să ştim dinainte cine răspunde şi cine nu. Oricum, s-a dovedit că celor care nu răspund la vaccin le scade durata de îmbolnăvire cu 1-2 zile.
Cine are interzis?
"N-ar trebui să se vaccineze cei cu alergie la ou, deoarece vaccinul este dezvoltat pe proteină de ou. De asemenea, n-ar trebui vaccinaţi nici cei cu o boală febrilă acută, copiii sub şase luni ori cineva care a avut o reacţie severă la un vaccin în trecut, adică o alergie de tip anafilactic", explică medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Este posibil ca imediat după vaccinare să răceşti uşor, aceasta fiind o reacţie la vaccinul antigripal. Sau poate chiar ai "prins" vreun virus, lucru de aşteptat în primele două săptămâni după vaccinare.
"Organismul are nevoie de timp ca să-şi facă anticorpii (14-15 zile). După vaccinare, fiecare ar trebui să continue măsurile de prevenire măcar această perioadă", mai spune specialistul.
Mai citeşte în noul număr al revistei "Click! Sănătate" despre beneficiile masajului
Vezi şi:
Click! te învaţă cum să ţii gripa la distanţă
Rocsana Marcu: «Scap de gripă cu ridiche şi comprese cu oţet!»