Cât poţi ţine alimentele în frigider

18 mai 2015 22:14   Sănătate
Ultima actualizare:

Puteţi să ţineţi fără nici o problemă citricele la gheaţă timp de 3 luni. Nu puneţi salata, cremele sau ouăle în coajă la congelator şi mâncaţi îngheţata în maximum opt săptămâni. Iată ce trebuie să ştiţi neapărat despre păstrarea alimentelor.

Alimentele nu trebuie ţinute la rece decât atât timp cât îşi păstrează gustul şi nu devin periculoase pentru sănătate. Acestea trebuie întotdeauna congelate când sunt proaspete, iar vegetalele - bine coapte. Unele, cum sunt ouăle în coajă şi cartofii, nu se congelează niciodată.

Pizza poate fi ţinută două luni la congelator. Pâinea şi deserturile pot să fie păstrate între două şi trei luni la gheaţă. Aluatul şi deserturile necoapte nu se conservă însă decât timp de o lună.

Plăcintele cu fructe pot fi congelate până la patru luni, iar cele cu dovleac numai două. Cheesecake se păstrează la gheaţă trei luni, iar brioşele, dacă sunt congelate corect, rezistă şi un an. În ce priveşte carnea, mielul şi viţelul poate să fie ţinut 9 luni la congelator, iar porcul între 4 şi 6 luni. Un curcan sau un pui întreg pot sta la gheaţă până la un an, dar bucăţile tăiate rezistă numai până la 9 luni. Organele pot sta 4 luni, iar peştele şi fructele de mare trebuie păstrate în recipiente curate.

Peştele slab poate fi conservat până la 6 luni, iar cel gras maximum 3 luni. Laptele stă la gheaţă între 3 şi 6 luni, iar sucul natural între 6 luni şi un an. Supele şi mâncărurile pot fi congelate  3 luni. Citricele se pot ţine 3 luni, iar celelalte fructe între 9 luni şi un an. 

Nu se congelează: produse împachetate la vid, ouă în coajă, ouă fierte, cafea, maioneză, smântână, unt, budincă, creme, cereale, mere, pepeni, anghinare, cartofi, ridichi, verzişoare de Bruxelles, băuturi carbogazoase.

Mai multe