Cât să stam la soare pentru ca organismul să producă Vitamina D. Sfaturi de la medic

1 mai 2020 17:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru organism și este produsă de organism ca răspuns la expunerea pielii la razele soarelui. Din acest motiv se mai numește și ”vitamian soarelui”, iar medicii o recomandă cel mai des toamna și iarna. Carențe pot apărea, însă, în orice perioadă a anului, dacă stăm departe de soare și aer curat, iar perioada de izolare în care ne aflăm în prezent, cauzată de coronavirus, poate veni cu un astfel de neajuns. Iată ce recomandă medicii cu privire la vitamina D.

Chiar dacă suntem obligați să stăm mai mult în spații închise, din cauza distanțării sociale sau pentru că așa este natura job-ului, nu este neapărat o regulă să prezentăm carențe de vitamina D. Medicii spun că și o expunere minimă la razele soarelui poate rezolva această problemă.

Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale de care corpul nostru are nevoie . Este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K. Exista două forme de vitamina D: D2 și D3. Vitamina D2, care provine din alimente fortificate, alimente vegetale și suplimente și Vitamina D3, care provine din alimente fortificate, alimente de origine animală, suplimente și poate fi făcută intern când pielea este expusă la radiațiile ultraviolete (UV). Vitamina D este esențială pentru oasele puternice, deoarece ajută organismul să utilizeze calciu din dieta, iar deficitul de acest nutrient este asimilat cu rahitismul.

Tot mai multe studii au relevat importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infecții, boli inflamatorii intestinale, tulburări psihologice și tulburări cognitive. Medicii spun însă că multe aceste probleme se pot rezolva prin simpla expunere la soare. Și nu este nevoie să stăm ore întregi la plajă. Rezolvarea vine de unde ne-am aștepta mai puțin.

”Pentru că a fost necesar să stăm mai mult timp în casă, este posibil ca nivelul vitaminei D din organism să scadă. Avem nevoie de 20 de minute de expunere la lumina soarelui pentru a produce vitamina D în organism, fie chiar și în fața ferestrei sau pe balcon”, ”, a transmis pe pagina sa de facebook, doctorul Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competente in infertilitate.

Este important de reținut și faptul că expunerea la razele soarelui să se facă evitând intervalul orar 10-16, când apare periculoul radiațiilor ultraviolete.  

Specialistul dă acest sfat în special pentru femeile însărcinate, însă este valabil pentru toată lumea. Astfel că poate fi luat în seamă. Medicul dă și exemple de alimente care pot reduce carențele de vitamian D din organism.  

”De asemenea, ar fi bine să includem în alimentația zilnică lactatele (din lapte de vacă sau de capră), ciupercile shiitake și maitake, gălbenușurile, cerealele, sucul de portocale”, a mai precizat doctorul Andreas Vythoulkas.

Când apare carența de vitamina D

Sunt mai multe cauze ale carenței de Vitamina D din organism. Specialiștii spun că au un risc pentru o astfel de deficiență cei care urmează o dietă strict vegetariană, cei care nu se expun destul la lumina soarelui, cei cu pielea întunecată, persoanele obeze și cele cu afecțiuni cum sunt cele renale, boala Crohn, fibroză chistică și boala celiacă.

Cum ne dăm seama că avem deficit de vitamina D

Principalele semne și simptome ale deficitului de vitamina D sunt: dureri de spate, dureri osoase, slăbiciune musculară, oboseală, vărsături și căderea părului. Riscul de depresie este, de asemenea, legat de deficiența de vitamina D.

Este important de știut faptul că nivelul vitaminei D în organism se poate vedea doar în urma analizelor sângelui, iar această vitamină, sub formă de dupliment alimentar, se poate administra doar la sfatul unui specialist, altfel poate face mai mult rău decât bine.

Citește și: 

Perioada de izolare le-a adus copiilor carențe de vitamina D? Ce spune pediatrul Mihai Craiu

De ce e important să luăm vitamina D în această perioadă de izolare

5 semne că stai prost cu vitamina D

Mai multe