Cât şi cum să bei alcool ca să-ţi facă bine!
Fiecare dintre noi avem câte o băutură alcoolică preferată, fie că vorbim despre vin, bere, whisky, coniac sau rom. Ceea ce puţini dintre noi ştiu este faptul că băutuile alcoolice, consumate cu moderaţie, pot aduce multe beneficii sănătăţii tale, protejându-te de anumite afecţiuni precum cancer, accidente vasculare cerebrale, astm sau răceli. Iată care sunt proprietăţile celor mai renumite băuturi alcoolice!
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi este de părere că un consum moderat de alcool este benefic pentru organism. Studiile au arătat că persoanele care consumă băuturi alcoolice fără a face exces se îmbolnăvesc mai rar de astm, cancer, boli cardiovasculare, neurologice, dar şi dermatologice.
Berea, indicată pentru afecţiunile părului
Berea este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice fermentate. Consumată moderat, berea este un bun medicament pentru afecţiunile scalpului şi ale părului. De asemenea, conţine magneziu, potasiu, acid folic, vitamina B6 şi vitamina B 12. Despre bere se spune că îngraşă dar, de fapt, nu e aşa. „Ne îngrăşăm din cauza alimentelor pe care le asociem cu berea: alune, seminţe, popcorn, cipsuri etc", este de părere Gheorghe Mencinicopschi.Cum se consumă? Este indicat să bem doar un pahar de bere pe zi. Mai mult nu!
Romul previne demenţa şi cancerul
Consumat cu grijă, romul poate preveni afecţiuni precum anumite tipuri de demenţă şi cancer. Strămoşul direct al romului a apărut pe plantaţile de trestie de zahăr şi mai este cunoscut sub denumirea de „Apa Diavolului". Cum se consumă? Această băutură se consumă în cantităţi mici, 40 de ml o dată la două, trei zile.
Whisky-ul previne bolile de inimă
Whisky-ul este o băutură tare, puternică, iar în comerţ există mai multe tipuri în funcţie de natura granelor din care este produs, dar şi în funcţie de ţara de origine. Consumată cu moderaţie, această băutură te va feri de afecţiuni cardiace. Cum se consumă? Bea o dată sau de maximum două ori pe săptămână 50 de ml. Alege băuturi originale, de calitate.
Vinul conţine antioxidanţi
Este una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate băuturi alcoolice. Vinul roşu este considerat a fi o adevărată fântână a tinereţii datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine. Această băutură întăreşte sistemul imunitar, sistemul osos şi echilibrează nivelul de zahăr în sânge. Cum îl consumăm? Un pahar de vin pe zi îţi va menţine corpul într-o formă maximă.
Brandy te apară de răceală
Brandy ajută în lupta împotriva răcelii. Atunci când ai răcit, un pahar de brandy poate face adevărate minuni. 30 ml pe zi conţin doza zilnică de vitamina C de care are nevoie organismul tău. Cuprul este un mineral care se foloseşte la distilarea coniacului, iar băutura are proprietaţi antioxidante. Brandy previne accidentele vasculare cerebrale şi anumite tipuri de demenţă. Cum se consumă? Bea 30 de ml de brandy pe zi, nu mai mult! Adaugă şi puţină miere de albine.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist nutriţie
Indiferent că vom servi bere, vin sau alte băuturi alcoolice trebuie să ştim că o alimentaţie neadecvată ne poate da peste cap întregul sistem digestiv. „Alcoolul poate deveni o adevărată bombă cu ceas dacă îl combinăm cu prăjeli, cu grăsimi şi dulciuri", ne spune Gheorghe Mencinicopschi. „Prăjelile sunt mâncăruri foarte grele, indigeste cu un aport foarte mare de calorii şi chiar toxine. Să ne imaginăm acum ce înseamnă ca după o astfel de masă copioasă organismul să mai fie bombardat şi cu alcool", adaugă specialistul.