Câţi carbohidraţi ai voie să consumi dacă ai diabet

9 aprilie 2020 13:43   Sănătate
Ultima actualizare:

Furnizori de energie şi de nutrimente importante pentru menţinerea sănătăţii, carbohidraţii se consumă diferit în funcţie de vârstă, activitate şi afecţiunile de care suferim. Pentru persoanele diabetice, medicul va coordona numărul de carbohidraţi cu medicaţia.

Unele dintre principalele nutrimente de care are nevoie organismul, alături de proteine şi lipide, carbohidraţii includ zaharurile, fibrele şi amidonoasele. Doza zilnică recomandată de carbohidraţi, pentru un adult, este de aproximativ 130 g, dar aceştia nu trebuie consumaţi toţi la o singură masă, ci e indicat să fie împărţiţi de-a lungul zilei, conform experţilor. Medicul curant stabileşte cantitatea de carbohidraţi necesară.

Cantitatea diferă pentru fiecare persoană

Dacă o persoană sănătoasă poate consuma carbohidraţi într-o cantitate cuprinsă între 45 şi 65% din totalul caloriilor, pentru diabetici nu s-a sta-bilit clar o cifră anume. Ce funcţionează la o persoană nu funcţionează la toate, spun medicii, cert este că fiecare trebuie să obţină suficienţi carbohidraţi pentru a suplini nevoile organismului în ceea ce priveşte energia, vitaminele, mineralele şi fibrele. Persoanele sedentare, de exemplu, ar trebui să-şi îndrepte consumul spre limita de jos (45%).

Medicul diabetician sau dieteticianul învaţă pacientul diabetic ce carbohidraţi să consume, cât de mulţi şi în ce momente ale zilei, în funcţie de greutatea persoanei, a medicamentelor pe care le ia, a nivelului de activitate şi a ţintei spre care se tinde în ceea ce priveşte valoarea glicemiei.

Citeşte continuarea aici

Mai multe