Cătina stimulează memoria
De-a lungul timpului, cătina , o polivitamină naturală excelentă, aşa cum o caracterizează specialiştii, a făcut obiectul multor cercetări originale în ţară şi peste hotare.
În urma studiilor efectuate de fitoterapeuţii români, s-a descoperit că arbuştii de cătină care cresc la noi în ţară, în comparaţie cu cei din alte ţări europene şi asiatice, au un conţinut foarte ridicat de substanţe nutritive pentru organism. „Cătina este fructul iernii, al imunităţii şi al memoriei. În special în anotimpul rece, cătina, atât de bogată în vitamina C, completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale.” În timpul iernii, cardiacii şi convalescenţii este bine să beneficieze din plin de puterea terapeutică a acestor fructe miraculoase”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Fructele de cătină reprezintă o sursă foarte bogată de săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu), de vitamine : A, B1, B9, C, E, F, D2, P, K, proteine, beta-caroten şi de uleiuri esenţiale. Un amestec de plante care conţine pulbere de cătină şi de măceşe stimulează memoria, iar preparatul este mai eficient decât lecitina, spun specialiştii.
Ceai tonic pentru memorie se prepară din : trei linguri de fructe de cătină măcinate, două linguri de măceşe măcinate, câte o lingură de frunze de traista ciobanului şi de mătase de porumb.
Preparare: Într-un litru de apă care clocoteşte adăugaţi plantele şi acoperiţi vasul. Când ceaiul este călduţ, strecuraţi-l. Zilnic, beţi câte trei căni, timp de 15 zile, un interval de trei luni.