Cătina te păzeşte de răceală şi îţi întăreşte inima

5 octombrie 2014 19:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele. Află din numărul de octombrie al revistei Click! Sănătate ce poţi trata cu remediile din cătină!

Leac pentru boli de piele. În caz de arsuri, eczeme şi psoriazis poţi apela la uleiul de cătină. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. Este suficient să aplici uleiul pe zona afectată de 2-3 ori pe zi.

Combate anemia şi previne guturaiul. În cazul în care suferi de anemie, mizează pe cătină, pentru că este bogată în vitamina C, polifenoli, fier şi cupru. Evident că medicul ţi-a recomandat un tratament, dar poţi consuma în paralel un suc de cătină, pe care îl prepari astfel: storci fructele, amesteci sucul cu miere, în părţi egale. Laşi la macerat timp de o zi, apoi bei dimineaţa cât 2-3 linguri pe stomacul gol. În cazul unui guturai, nu abandona lupta cu virusurile şi nu uita de cătină: speli o mână de fructe, le arunci într-un borcan de miere şi iei dimineaţa câte o linguriţă, pe stomacul gol. Tratamentul poate fi utilizat şi preventiv, în anotimpul rece.

Întăreşte inima. Ajută la scăderea colesterolului, ceea ce înseamnă prevenirea îngroşării arterelor. Iar cantitatea mare de antioxidanţi protejează inima şi vasele de sânge. Dacă suferi de sindromul Raynaud, hipertensiune arterială sau ateroscleroză, poţi prepara un suc de cătină din care să bei în fiecare zi câte 3-4 linguri. Îl prepari astfel: presezi la rece fructe de cătină pe care îl diluezi cu apă sau ceai.

Mai multe