Ce afecţiuni poţi trata cu salvie
Folosită mai mult ca şi condiment, salvia este şi un excelent medicament, având calităţi terapeutice extraordinare asupra sistemului digestiv, nervos sau respirator. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură şi oţet. Iată la ce ne poate ajuta această plantă!
Aparatul digestiv
Salvia acţionează ca un pansament pentru sistemul digestiv. Poţi trata colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia sau balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie câte 4 linguriţe pe zi, timp de 3 săptămâni, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, câte 3 căni pe zi.
Diabetul
Salvia sporeşte receptivitatea organismului uman la insulină, aşadar se administrează câte o cană de decoct de salvie pe zi.
Sistemul nervos
Sistemul nervos prezintă mai multe tulburări precum anxietatea, tulburările de memorie, stresul, astenia, stările de nervozitate excesivă, iar acestea pot fi tratate cu ajutorul salviei. Se face o cură de o lună: 4 linguriţe cu pulbere de salvie pe zi, urmată de o pauză de o lună.
Cancer
Diferite tipuri de cancer precum cancerul de colon sau de sân pot fi tratate cu ajutorul infuziei de salvie, în cure de câte 3 luni, câte 3 căni pe zi. De asemenea, ceaiul de salvie este excelent şi pentru oprirea lactaţiei.
Aparatul respirator
Datorită proprietăţilor antivirale, salvia poate trata bronşitele, rinitele, răceala şi gripa. Ea poate reduce febra şi secreţiile în exces din căile respiratorii. Se administrează 3 ceşti de infuzie de salvie zilnic, timp de o săptămână. De asemenea, puteţi face frecţii cu oţet de salvie pe tot corpul. Dar şi astmul şi bolile respiratorii cu secreţii abundente pot fi tratate cu ajutorul pulberii de salvie, administrată timp de o lună, o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi.
Rănile externe
La nivel extern, salvia poate fi folosită pentru tratarea rănilor care se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme. Acestea se prepară astfel: înmoi o mână de frunze mărunţite timp de două ore în apă caldă, apoi scurgi şi pui într-un tifon steril. Se aplică pe rană, zilnic, timp de o oră, câte 3 săptămâni. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente se foloseşte infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat (axile, mâini) sau băi de picioare. De asemenea, se poate clăti părul cu un decoct de salvie şi ceai negru, şi tenul pătat, seboreic, se poate trata cu ajutorul infuziei de salvie. Dinţii frecaţi cu salvie vor deveni mai albi, conform www.lataifas.ro.