Ce alimente poţi consuma dacă ai tensiune mare
Durerile de cap, ameţeala sau palpitaţiile pot însemna un nivel ridicat al tensiunii arteriale. Însă, urmând un regim alimentar potrivit, o poţi ţine sub control şi, în acelaşi timp, poţi da jos câteva kilograme. În acelaşi timp, pentru a avea o inimă sănătoasă, nici mişcarea nu trebuie să lipsească în nici o zi.
- Fructe şi legume proaspete. Sunt bogate în potasiu , un mineral esenţial pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge. Exemple de astfel de fructe şi legume sunt: merele, caisele, zmeura, perele, prunele, roşiile, avocado, anghinarea, dovleacul, sfecla roşie, broccoli, conopida, mazărea, ciupercile, cartofii dulci.
- Nuci nesărate. Caju-ul, fisticul, nucile şi migdalele sunt surse excelente de grăsimi nesaturate care scad în mod natural nivelul colesterolului HDL şi antioxidanţi care menţin sănătatea vaselor de sânge.
- Cereale integrale. Orezul brun, orzul, ovăzul, secara scad nivelul colesterolului şi, implicit, sprijină funcţionarea corectă a circulaţiei sângelui.
- Lactate cu conţinut redus de grăsime. Iaurtul grecesc, laptele sau brânza cottage conţin calciu, un mineral important atât pentru oase, dar şi pentru inimă.
- Seminţe. Dovleacul, floarea-soarelui, quinoa, chia, inul sunt de asemenea bogate în minerale şi vitamine care susţin sănătatea vaselor de sânge.
- Peşte. Somonul, crapul, macroul sunt bogate în acizi graşi Omega 3 care reduc inflamaţiile, inclusiv pe cele de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia şi reglând tensiunea arterială.
- Carne de pui. Bogată în colagen, carnea de pui asigură elasticitatea vaselor de sânge şi previne rigidizarea acestora, scrie csid.ro.
- Fasole, linte, năut. Sunt bogate în potasiu, magneziu, calciu, fibre şi proteine de calitate, cee ace le face ideale în regimul pentru tensiunea mare.
Uite câtă sare şi grăsimi ai voie!
În acest regim pentru tensiune mare e permis consumul a maximum 1.500 mg de sare, deci cam o linguriţă. Însă, ţine cont că multe alimente (în special cele procesate) conţin deja multă sare, deci ia-le în calcul şi pe acestea! La fel de important e să limitezi consumul de grăsimi saturate, care cresc semnificativ riscul de boli de inimă şi hipertensiune. Astfel de grăsimi se găsesc în alimente precum mezeluri hiperprocesate, unt, lapte şi smântână integrale, ulei de palmier şi de cocos, carne roşie grasă, brânzeturi cu un conţinut mare de grăsimi, prăjeli, produse de patiserie, popcorn, chipsuri, îngheţată, dulciuri.