Ce alimente refac flora intestinală

12 februarie 2019 18:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Diferite medicamente, mâncărurile procesate, alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, combinate cu stresul şi oboseala îţi pot strica echilibrul florei intestinale. Din fericire, există şi alimente bogate în probiotice, pe care ar fi bine să le incluzi în meniul zilnic!

  • Castraveţii muraţi. Deşi au în compoziţie multă sare, adăugată în procesul fermentaţiei, castraveţii muraţi sunt sănătoşi, bogaţi în probiotice.
  • Iaurtul. Cel mai cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în organism este iaurtul, în special cel preparat în casă. Evitaţi sortimentele din magazine care conţin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali şi arome sintetice.
  • Chefirul. Ca şi iaurtul, chefirul este un produs lactat bogat în lactobacili şi bacterii bifidus, ce contribuie la menţinerea sănătăţii tractului digestiv. Este şi o sursă generoasă de antioxidanţi, câtă vreme este consumat fără îndulcitori artificiali şi alte arome sintetice.
  • Varză murată. Fiind pregătită prin fermentaţie, cu ingrediente naturală, varza murată este totodată şi o sursă excelentă de probiotice. Culturile vii din acest aliment pot fi utile şi în reducerea simptomelor alergice. 
  • Laptele bătut este şi el prezent în lista alimentelor care asigură un aport important de probiotice, datorită culturilor vii adăugate pentru fermentarea zaharurilor din lapte. Important e să-l consume neprelucrat termic. 
  • Ciocolata neagră se află în lista alimentelor benefice sănătăţii, câtă vreme are o concentraţie cât mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici. În afară de aportul său bogat de antioxidanţi şi efectul de energizare, ciocolata neagră se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează organismului, fiind benefice sistemului digestiv.
  • Brânza de vaci fermentată. Graţie conţinutului său de bacterii lactice probiotice, brânza de vaci fermentată are un rol benefic în întreţinerea intestinului uman. Acest aliment furnizează culturi vii de L. acidophilus, B. bifidum, precum şi alte tulpini de culturi lactice.
  • Laptele de soia. Boabele de soia au, în forma lor naturală, câteva proprietăţi probiotice, însă sortimentele moderne de lapte din soia conţin şi culturi vii de bacterii sănătoase adăugate. 
  • Măslinele în saramură. Un alt aliment excelent pentru suplimentarea porţiei zilnice de probiotice sunt măslinele în saramură, întrucât absorb toate culturile vii care fermentează în lichidul special. Adăugaţi-le în salate, în toppingul pentru pizza sau consumaţi-le ca gustare, conform www.sfatulmedicului.ro.
Mai multe