Ce analize trebuie să faci anual, în funcţie de sex şi de vârstă

18 ianuarie 2020 18:48   Sănătate
Ultima actualizare:

Prevenţia este mama sănătăţii, spun toţi medicii. Asta înseamnă că cel puţin o dată pe an trebuie să-ţi faci o serie de analize de rutină pentru a vedea la ce riscuri eşti expus şi a depista afecţiuni periculoase. Analizele se recomandă în funcţie de vârstă, de sex, dar şi de moştenirea genetică şi de stilul de viaţă.

Femei

20-30 de ani. “Pentru femeile tinere, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o consultaţie ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală şi examenul Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privinţa unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste şi investigaţii”, recomandă Delia Grecu, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card din Braşov.

30-40 de ani. În acest interval de vârstă se pot adăuga, pe lângă analizele de mai sus, şi markerii tumorali. 

40-50 de ani. Pe lista analizelor mai trebuie să incluzi un consult cardiologic, un EKG, mamografia şi consultul gastroenterologic. Dacă e necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicaţia medicului specialist.

“După 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie. Pe lângă aceste investigaţii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV”,adaugă specialistul.

Bărbaţi

20-30 de ani. Pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi setul de bază de analize de sânge.

30-40 de ani. La cele de mai sus se adaugă consultul cardiologic şi EKG-ul.

La 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic şi markerii tumorali pentru prostată (testul PSA).  În funcţie de situaţie, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală.

După 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicaţia medicului specialist se pot face şi alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort.

Cine trebuie să fie mai atent

Există anumite categorii de persoane care ar trebui să fie mult mai atente la starea lor de sănătate. Astfel, excesul ponderal, fumatul, sedentarismul, dietele bogate în grăsimi şi carbohidraţi, bolile cardiovasculare şi cancerele la rudele de gradul 1 ar trebui să fie tot atâtea motive pentru a respecta programele de teste şi investigaţii. Însă şi anumite simptome trebuie să aducă urgent pacienţii la medic.

“Scăderea inexplicabilă în greutate, lipsa apetitului, o stare de oboseală nejustificată, o sângerare la orice nivel sunt simptome care nu trebuie neglijate. O subfebră persistentă, o febră care nu trece ar trebui să ne atragă atenţia că e ceva în neregulă în organism. O modificare de tranzit intestinal, perioadele de constipaţie care alternează cu cele de diaree, modificările aluniţelor, orice leziune nou apărută pe piele, care nu se vindecă, sunt tot atâtea motive pentru a veni la medic, în afara programelor de screening. Eu recomand ca oricare dintre simptomele menţionate să fie investigate suplimentar printr-un set de analize şi prin alte teste precum ecografia, radiografia, tomografia sau rezonanţa magnetică, investigaţii care să ne arate originea acelor simptome”, afirmă dr. Delia Grecu. 

Mai multe