Ce boli putem trata cu ulei din sâmburi de strugure

31 mai 2013 17:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Chiar dacă viţa de vie este cultivată de mii de ani, nu de multă vreme ceretătorii şi-au îndreptat atenţia asupra a ceea ce se aruncă din struguri-sâmburii. La început, uleiul extras din sâmburii de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară, apoi cercetătorii au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că, în majoritatea cazurilor, acest ulei acţionează ca un puternic stimulent imunitar şi de aceea ne recomandă să consumăm zilnic minimum 20 de grame.

Uleiul obţinut din sâmburii de strugure prin presare la rece conţine cantităţi importante de vitamine E şi F, de minerale ( cupru, zinc, seleniu) şi procianidine, o substanţă care are proprietăţi antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.

O barieră împotriva bolilor

Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Protejează inima

Specialiştii recomandă ca acest ulei să fie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia tulburărilor circulatori, cum ar fi temuta hipertensiune arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment, trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă carne sau grăsimi rele, cum ar fi uleiurile rafinate, margarinele şi alimentele prăjite.

Ţine departe boala Alzheimer

S-a constatat că în ţările unde se consumă frecvent acest ulei (Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste zone geografice nu au probleme cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva Alzheimului.

Îmbunătăţeşte vederea

O altă virtute foarte importantă a acestui sortiment de ulei este aceea că îmbunătăţeşte vederea, astfel ca vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Cura cu acest ulei se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.

Reduce durerile articulare

Cercetările au scos în evidenţă efectul uleiului din sâmburi de strugure şi în cazul afecţiunilor reumatice. Bolnavii de artrită, care au introdus în dietă acest ulei, au constatat o reducere a durerilor datorate inflamaţiilor. Cura a avut efecte foarte bune după ce aceşti bolnavi au consumat zilnic câte 30 ml de ulei, vreme de două-trei luni.

Pentru o piele frumoasă

Acest ulei pătrunde destul de repede în piele. De aceea, odată la trei zile să se masează obrajii, fruntea şi gâtul cu două-trei picături de ulei din sâmburi de strugure. După ce acesta pătrunde în piele, folosiţi crema voastră de faţă. Tratamentul are efecte de protecţie, menţine elasticitatea pielii şi împiedică formarea ridurilor premature.

Are proprietăţi antiîmbătrânire

Antioxidanţii puternici prezenţi în compoziţia uleiului din sâmburi de strugure combat în mod eficient radicalii liberi, prevenind astfel degradarea celulară şi apariţia semnelor de îmbătrânire, printre care ridurile premature.

Mai multe