Ce boli se pot trata cu pătlagină

20 iulie 2016 12:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Cunoscută şi drept iarba bubei ori iarbă grasă,  pătlagina este un ajutor de nădejde în tratarea multor boli, fiind folosită încă de pe vremea strămoşilor noştri ca medicament natural.

Tratează tusea

Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine.  Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, după care iei de pe foc şi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere, apoi pui conţinutul într-o sticlă, pe care o ţii într-un loc răcoros. Se iau două-trei linguriţe pe zi.

Utilă în laringite

Frunzele de pătlagină au în compoziţie un compus numit aucubină, care are puternice proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Este un aliat valoros dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Prepari o infuzie, pe care o bei de 2-3 ori pe zi. Peste o lingură de plantă mărunţită torni o cană cu apă fierbinte. Laşi la infuzat 15 minute, după care bei.

Poţi face şi gargară de pătlagină, care mai este indicată şi celor care suferă de stomatită.

Calmează pielea iritată şi înţepăturile de insecte

Pătlagina este bogată în uleiuri volatile, fiind indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze prospete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot.  Înmoi un tifon în acest amestec  şi aplici pe zonele cu probleme. De ajutor este şi unguentul de pătlagină, care se găseşte la magazinele cu produse naturale. Crema este utilă şi în tratarea hemoroizilor.

Află pe clicksanatate.ro în ce afecţiuni este bună pătlagina!

Test. Ştii să te faci respectat?

Un nou tip de tratament pentru psoriazis

Mai multe