Ce diete să nu ţii niciodată şi de ce
Ai impresia că, orice ai încerca, nu slăbeşti? Poate cea care îţi sabotează eforturile este chiar cura ta de slăbire.
Din dorinţa de a slăbi cât mai repede, neglijăm un lucru important: o dietă nu trebuie să ne afecteze sănătatea.
Greşim atunci când suntem mai tentaţi să ne alegem un regim de pe internet sau de la cunoscuţi, în loc să facem o vizită nutriţionistului.
„Dietele necorelate cu stilul de viaţă al persoanei, cu posibilităţile de buget, cu timpul potenţial alocat preparării meselor, cu profilul psihologic, cu starea generală de sănătate a persoanei sunt toate diete proaste", ne spune dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, de la Clinica Asteco, din Cluj.
Cura cu supă de varză te poate îngrăşa
Pentru că te sărăceşte de nutrienţi, cura cu varză poate da probleme precum căderile de calciu. La fel ca şi multe alte diete restrictive, cura cu supă de vaarză este un regim sever hipocaloric, care, odată terminat, poate duce la acumularea unui număr mai mare de kilograme decât cele pierdute.
SFAT: Nu urma diete care propun un consum mai mic de 1.000 de calorii pe zi!
Regimul disociat slăbeşte muşchii
Dieta disociată presupune consumarea alimentelor în funcţie de categoria lor, şi nu de cantitate, fie la o singură masă, fie întreaga zi.
Acest regim poate duce la perturbarea metabolismului, la oboseală, anemie şi chiar la o pierdere a masei musculare.
„Disocierea alimentelor conduce la slăbire, însă într-un mod nesănătos, care obligă organismul să se pregătească pentru recuperarea kilogramelor la final, întrucât disocierea este percepută ca o lipsă de hrană echilibrată, care trebuie, genetic, compensată la final", explică medicul Adrian Copcea.