Ce e bine să faci încă din prima zi de răceală

26 noiembrie 2016 20:34   Sănătate
Ultima actualizare:

Simţi o uşoară durere de cap, strănuţi, începe să te usture gâtul şi ai o stare generală proastă? Sunt semne că te paşte o răceală. Nu aştepta să se agraveze simptomele! Dacă iei măsuri din prima zi, ai şanse mari să treci uşor, repede şi fără complicaţii peste episodul de boală.

  • Încă de dimineaţă consumă, pe stomacul gol, un remediu naturist pe bază de miere, care întăreşte imunitatea. Poate fi o linguriţă de cătină cu miere sau miere cu ghimbir ras, cu tinctură de propolis, ori un sirop pentru imunitate. Mierea este un adevărat pansament pentru gât, propolisul este un excelent antibiotic natural, iar fructele de pădure sunt pline de vitamina C.

  • Continuă micul dejun cu un iaurt sau un chefir combinat cu cereale integrale (fără zahăr). Lactatele fermentate ajută la refacerea florei intestinale.
  • Nici nu da căldura la maximum în maşină sau în casă. Aerul cald îţi va usca mucoasele de la nivelul gâtului, nasului şi ochilor.
  • În cameră e chiar indicat să foloseşti un umidificator sau să pui pe calorifer un vas cu apă pentru a asigura un nivel optim de umiditate. De asemenea, nu e interzis să deschizi fereastra, dimpotivă, e bine să aeriseşti măcar de două ori pe zi. Unul dintre motivele pentru care oamenii răcesc în sezonul rece este că stau prea mult în încăperi închise, unde respiră acelaşi aer plin de virusuri şi bacterii.
  • Pe tot parcursul zilei bea cât mai multe ceaiuri din plante medicinale (de cimbrişor, echinacea, lemn dulce, pătlagină, tei, soc, măceşe sau eucalipt). Lichidele previn deshidratarea din această perioadă, desfundă nasul şi acţionează ca un balsam pentru gât.
  • La prânz, mănâncă o supă de găină cu legume. Inclusiv medicii recunosc că acest remediu din bătrâni are proprietăţi antivirale, antiinflamatoare, favorizează fluidizarea şi eliminarea secreţiilor nazale şi calmează iritaţia gâtului. Iar la cină, include în meniul tău ceapă şi usturoi, alte antibiotice şi antivirale naturale.
  • Un somn bun de noapte poate face minuni dacă înainte de culcare te îngrijeşti puţin de tine. În primul rând, îţi va prinde bine să faci inhalaţii cu aburi pentru descongestionarea căilor nazale. Pune în apă câteva picături de ulei esenţial (de mentă, busuioc, cimbru, pin), care vine şi el cu efectele sale vindecătoare, antibacteriene, antiinflamatoare. O baie fierbinte în care pui câteva picături din aceleaşi uleiuri esenţiale are aproximativ acelaşi efect, relaxează musculatura şi te ajută să dormi ca un prunc. A doua zi te vei trezi alt om.
Mai multe