Ce e de făcut când apar durerile de creştere

6 octombrie 2019 19:40   Sănătate
Ultima actualizare:

Copilul se trezeşte noaptea şi plânge că îl dor picioarele? Ar putea fi vorba despre durerile de creştere. Citeşte mai multe în numărul de octombrie al revistei Click! Sănătate!

În mod normal, creşterea oaselor nu provoacă dureri în timpul zilei, ci mai mult noaptea. Astfel că cel mic se poate trezi în toiul nopţii din cauza disconfortului la nivelul membrelor inferioare. Dacă ne gândim cât de repede cresc copiii mici şi cei de vârsta şcolii primare, şi că centrii de creştere sunt localizaţi în oasele lungi, ne putem explica faptul că micuţii ar putea simţi durere la nivelul picioarelor. Cel mai des se manifestă în genunchi şi în gambe. Durerile de creştere nu constituie o problemă de sănătate majoră, însă unele măsuri sunt esenţiale în diminuarea disconfortului.

Afectează copiii între 3 şi 12 ani

Durerile de creştere sunt frecvente în anii de copilărie. În cele mai multe situaţii, nu este vorba despre rezultatul unei afecţiuni şi nu se impune un tratament medicamentos. De obicei aceste dureri dispar în mod spontan, până dimineaţa. Chiar dacă nu durează mult, durerile de creştere sunt înţepătoare, pulsatile. Statistic, între 25% şi 40% dintre copiii între 3 şi 12 ani se confruntă cu acest gen de dureri pe timpul nopţii. Dr. Popazu Liliana, medic primar medicină de familie, spune că: „în majoritatea cazurilor, durerile de creştere au caracter nocturn şi cedează spontan. Se recomandă masaj uşor în zona dureroasă, iar copilul trebuie să fie liniştit, relaxat. Durerile de creştere dispar fără să lase urme vizibile, iar rezultatele investigaţiilor de laborator sau radiografiile sunt normale. Rareori se recomandă antialgice“. 

De asemenea, medicul atrage atenţia că dacă apare roşeaţă, edem sau febră, cu alterarea stării generale, trebuie mers urgent la medic pediatru, apoi la ortoped.

Mai multe