Ce este anemia? Sfaturi despre cum să o previi şi cum să o tratezi

9 octombrie 2014 14:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Eşti anemică atunci când se reduce numărul de celule roşii din sânge. Anemia este o afecţiune destul de gravă deoarece celulele roşii răspund de transportul oxigenului în organism. Din fericire, avem la îndemână tot felul de căi naturale prin care anemia poate fi combătută. Uite ce trebuie să faci!

Cauzele anemiei pot fi ereditare, generate de deficienţe nutritive, traume sau anumite condiţii extreme de viaţă. Primul pas este să mergi la medic pentru un diagnostic corect şi un tratament pe măsură.

Rezolvă problemele adiacente!

Medicul va stabili cauza care a dus la apariţia anemiei. Cele mai frecvente sunt: ulcere, hemoroizi, gastrită, anemie de sarcină. Acestea au rezolvări destul de uşoare. Problemele serioase apar când e vorba despre anemie aplastică, talasemie, anemie cauzată de unele boli cronice. Nu lua suplimente de fier după ureche, ci respectă doza recomandată de către medic. Supradozajul poate avea urmări destul de neplăcute: dureri de stomac, greaţă, constipaţie. În plus, pe lângă fier, schema de tratament ar trebui să includă acid folic şi vitamina B12.

Este recomandat să duci un nou stil de viaţă

Ca să previi anemia, e bine să consumi constant alimentecare conţin fier. Cele mai predispuse la anemie sunt persoanele care ţin diete vegane, urmate în mod incorect. O categorie aparte o constituie copiii care nu consumă suficiente alimente care conţin fier, femeile însărcinate şi mămicile care alăptează.

Cum combaţi anemia natural

Alimentele bogate în fier sunt: carne roşie, ficat, carne de pui, curcan, porc, peşte crustacee, cereale şi pâine fortificate cu fier, legume cu frunze verzi, fasole şi linte, prune uscate, stafide, caise.

Alimente ce conţin vitamina B12 şi acid folic: Cereale pentru micul dejun şi mâncăruri vegetariene îmbogăţite cu vitamina B12, carne de vită, ficat, carne de pasăre, peşte, ouă şi produse lactate, produsele alimentare cu acid folic adăugat, legume cu frunze verzi, fasole uscată, banane şi citrice.

Mai multe