Ce este artroscopia? Când e recomandată și cum se realizează?

26 octombrie 2018 12:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Artroscopia este o intervenție chirurgicală, care permite vizualizarea și tratarea leziunilor articulațiilor cauzate de traumatisme sau de bolile degenerative, de tipul artrozei. Click! îți spune când este recomandată artroscopia și cum se realizează.

Artroscopia este o intervenţie chirurgicală, care se efectuează în blocul operator, sub anestezie regională sau general, depinde de indicaţia medicului, dar de amploare mult mai mică decât operația clasică, deci mai puţin traumatizantă pentru pacient.

Artroscopul, dispozitivul utilizat, este un endoscop format dintr-un tub cu fibră optică, prevăzut cu o cameră video în capăt şi cu un fascicul luminos. El se introduce în articulaţie, printr-o incizie, iar imaginile pe care le captează sunt transpuse pe un monitor care permite medicului să se ghideze în articulaţie.

Cum se realizează artroscopia în cazul leziunilor articulațiilor

Cu acelaşi artroscop, căruia i se ataşează instrumente chirurgicale, pot fi tratate leziunile articulare. Artroscopia este o procedură utilizată tot mai mult în detrimentul celei clasice, întrucât articulaţia nu trebuie deschisă în totalitate şi inciziile au dimensiuni foarte mici, reducând de trei-patru ori timpul de recuperare.

Artroscopia se realizează în ambulator şi este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Însă, anumite implanturi pentru tratamentul artroscopic al afecţiunilor articulare nu sunt decontate.

Ca orice intervenţie chirurgicală, artroscopia implică anumite riscuri. Pe lângă accidentele care pot apărea în urma anesteziei, există risc de infecţii intra-articulare sau pot fi lezate vase şi nervi în timpul procedurii. Totuşi, riscurile şi complicaţiile apar mult mai rar decât atunci când se apelează la chirurgia clasică.

Artroscopia de umăr

Articulația umărului este un ansamblu constituit din trei oase: omoplatul, humerusul și clavicula. Această articulație este cea mai mobilă dintre toate articulațiile corpului, corespunzătoare funcției brațului.

Traumatismele, suprasolicitarea sau degenerările survenite cu vârsta pot duce la deteriorări ale structurilor umărului. Atunci apare durerea și impotența funcțională de mai multe grade. De multe ori, tratamentul conservator, medicamentos, nu reuşeste să combată simptomele, impunându-se o intervenție chirurgicală, cea mai ușoară dintre toate fiind artroscopia.

Există o serie de investigaţii care ajută clinicianul să stabilească diagnosticul de boală şi, dacă este cazul, se recomandă artroscopia: analize de laborator, radiografie de umăr, ecografie şi RMN de umăr.

Indicaţiile artroscopiei de umăr

  • leziuni de labrum
  • instabilităţi de umăr
  • luxaţii recidivante de umăr
  • leziuni de cartilaj articular, mai ales cele în care se produce detaşarea unui fragment în articulaţie
  • leziuni ale tendonului lung al bicepsului
  • prezenţa unor ciocuri pe marginea inferioară a acromionului ce pot înţepa tendoane
  • ursite rezistente la tratament medicamentos
  • calcificări de tendoane
  • rupturi ale muşchilor ce constituie coafa rotatorilor
  • umăr îngheţat (sau umăr înţepenit)

Planificarea artroscopiei de umăr

Pacientul va face un consult preanestezic înaintea actului chirurgical, ce presupune efectuarea de analize și controlul de specialitate al unui medic anestezist. Anestezia poate fi generală (în această situaţie, pacientul este adormit) sau loco-regională (în acestă situaţie, numai umărul şi membrul superior respectiv sunt anesteziate). Durata unei intervenţii este variabilă în funcţie de patologie, dar, în medie, este de o oră.

Artroscopia se poate realiza cu pacientul poziţionat în două feluri. Scopul acestor poziţii este să ofere chirurgului vizibilitate maximă la nivelul articulaţiei. Fiecare are avantajele şi dezavantajele ei, rămânând la latitudinea chirurgului ce poziţie să adopte în funcţie de modul în care este antrenat.

Pe câteva orificii mici (circa 0,5 cm) se vor introduce dispozitive de vizualizare și instrumente de lucru ce vor permite efectuarea operației.

Refacerea pacientului după artroscopia de umăr

Pacientul va sta două ore într-o cameră specială a terapiei intensive, unde i se vor monitoriza funcţiile vitale, iar apoi va fi transferat într-un salon obișnuit. De obicei, spitalizarea este de cel mult o zi, în această perioadă fiind administrate antibiotice şi antialgice pacientului.

Ȋn multe cazuri, rezultatul postoperator poate fi spectaculos. Unii pacienți au o remisiune rapidă şi semnificativă a durerii. Sunt situaţii, însă, în care durerea persistă (în special la nivelul portalelor de lucru), mai ales în prima săptămână după intervenţie.

Pacientul este sfătuit să nu doarmă pe umărul operat şi, dacă situaţia o impune, să poarte orteză de umăr pe întreaga perioadă cerută de medicul curant.

O medicaţie antiinflamatorie şi antialgică este, uneori, necesară şi se va administra la nevoie.

Purtarea unei orteze postoperator (dacă se impune) este foarte importantă pentru a proteja suturile până la vindecarea leziunilor.

Citește și:

Președintele KLaus Iohannis, internat și operat la Spitalul Militar

Iohannis, operat la umărul distrus la tenis

Mai multe