Ce este glutenul și pentru cine este periculos
Auzim tot mai des cât de sănătoasă e dieta fără gluten, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe produse dedicate, nutriţioniştii o recomandă, vedetele o urmează. Se pare că excluderea glutenului din alimentaţie este noua modă a societăţii noastre. Totuşi, un sâmbure de adevăr există.
Este o proteină ce se găseşte în mod natural în grâu, secară sau orz. Dar nu doar produsele de panificaţie şi patiserie conţin gluten, ci şi berea, sosul de soia, muştarul şi anumite cosmetice. Glutenul e introdus şi în compoziţia medicamentelor şi a numeroaselor produse alimentare procesate.
Ce efecte are
Unele persoane pot avea intoleranţă la gluten, adică prezintă dificultăţi în a-l metaboliza. “Simptomele intoleranţei la gluten sunt diverse şi afectează atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Se pot manifesta sub diverse forme, de la tulburări digestive, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Din păcate, ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbţie, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice. Boala celiacă, în plus, are în spate un mecanism imunologic, o reacţie aberantă a sistemului imunitar. Apare la persoanele predispuse genetic şi poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei şi până la vârsta a treia”, explică dr. Alina Stănescu-Popp, medic pediatru gastroenterolog. Atunci când există predispoziţie genetică la unele persoane, ingerarea chiar şi a unei cantităţi infime de gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire. Acesta se inflamează, iar procesele de absobţie a nutrienţilor scad. Urmarea: anemie, tulburare de echilibru, furnicături, amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor, dificultate de concentrare, până la amenoree, osteoporoză sau chiar cancer de tub digestiv.
Cum ştii dacă şi tu ai intoleranţă
Diagnosticarea bolii celiace şi a intoleranţei la gluten se face printr-un simplu test de sânge sau prin biopsie intestinală, după caz, la recomandarea medicului specialist. Dacă rezultatele indică faptul că ai boală celiacă, trebuie să respecţi toată viaţa o dietă strictă. În prezent, Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten a pornit o caravană de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă. În luna august, caravana se află la Braşov, Cluj, Oradea, Timişoara şi Sibiu. Programul complet îl găsiţi pe www.arig.ro.