Ce este mai potrivit pentru tine: cafeaua sau ceaiul?

13 aprilie 2019 21:07   Sănătate
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători britanici a studiat efectele cafelei și ale ceaiului asupra a două grupe distincte de voluntari de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani.

Voluntarii au consumat zilnic, la ore fixe, între 250 ml și 500 ml de ceai sau cafea, timp de 30 de zile. La final li s-au făcut analize și s-a descoperit că în cazul consumatorilor de cafea a scăzut riscul apariției bolii Parkinson și a diabetului de tip 2. Totodată cafeaua a întărit organismul, în lupta împotriva cancerului endometrial și a celui de piele.

Cantitatea recomandată de specialiști este de 330 ml pe zi și ceașca trebuie băută la o temperatură suportabilă, nicidecum fierbinte, în combinație cu lapte sau frișcă și, de preferință, fără zahăr. Ce s-a observat în cazul băutorilor de ceai verde și negru? Atât varianta de ceai cu cofeină cât și cea fără cofeină au efecte benefice asupra organismului, reducând riscul apariției cancerului, a bolilor cardiovasculare, osteoporozei și a parodontozei. Antioxidanții și polifenolii conținuți scad presiunea arterială, reduc declinul cognitiv, scad riscul producerii unui atac cerebral și ajută la menținerea siluetei. S-a observat că băutorii de ceai răcesc mai rar și sunt feriți de bolile de inimă și de artrită. În plus, sistemul lor imunitar este mai bine pus la punct și trece cu bine peste sezoanele cu viroze și răceli.

Mai multe