Ce este și cum se tratează boala arterială periferică?

13 decembrie 2021 16:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Boala arterială periferică este o îngustare a arterelor periferice, cele care transportă sângele oxigenat și substanțele nutritive de la inimă către extremități, cauzată în cele mai multe cazuri de ateroscleroză. Simptomele bolii arteriale periferice sunt mai frecvente la nivelul membrelor inferioare și includ senzația de oboseală, crampele sau durerea la nivelul picioarelor, care apar inițial la eforturi fizice și se ameliorează în repaus. Astfel de simptome trebuie investigate cu atenție pentru a preveni evoluția bolii, de obicei severă.

Principalii factori de risc pentru boala arterială periferică sunt fumatul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul zaharat, nivelurile crescute ale colesterolului, vârsta mai mare de 60 de ani. Pentru prevenirea afecțiunii sau ameliorarea simptomelor bolii, se recomandă efectuarea de activități fizice, renunțarea la fumat, dar și controlul tensiunii arteriale, al colesterolului seric și al diabetului zaharat.

La pacienții cu calcificări importante la nivelul arterelor membrelor inferioare poate apărea ischemia critică de membru inferior. Netratată, aceasta duce la necroza țesuturilor din teritoriile la care nu mai ajunge sânge arterial, cu necesitatea amputării membrului în cauză. Pentru a evita această complicație severă, se recomandă efectuarea de consulturi de specialitate la medicul cardiologi sau la chirurgul vascular. Diagnosticul prompt și tratamentul adecvat sunt urmarea unei evaluări atente și complete a pacientului de către o echipă multidisciplinară, cu experiență vastă în tratarea piciorului arteriopat.

Tratamentul vizează corectarea factorilor de risc, prevenirea complicațiilor și tratamentul acestora atunci când apar claudicația și, ulterior, ischemia critică a membrului inferior. Tratamentul medicamentos și schimbarea stilului de viață sunt recomandate tuturor pacienților cu boală arterială periferică.

La pacienții cu claudicație, boala este potențial evolutivă, până la 10–15% din pacienți prezentând o evoluție severă a bolii către ischemie critică de membru inferior. Rolul tratamentului de revascularizare este acela de a îmbunătăți simptomele, statusul funcțional și calitatea vieții. Revascularizarea se va lua în discuție însă după ce răspunsul inadecvat la măsurile de schimbare a stilului de viață și la tratamentul medicamentos.

Pentru boala aorto-iliacă cu stenoze superioare la nivelul axelor arteriale proximale, de primă intenție sunt indicate procedurile endovasculare. De asemenea, ori de câte ori este posibil, se indică, procedurile minim invazive de revascularizare și la nivel femuro-popliteu. Revascularizarea chirurgicală se indică la pacienții cu răspuns inadecvat la terapia non-chirurgicală care au anatomie favorabilă pentru un rezultat chirurgical de durată, au risc operator acceptabil și par a avea un beneficiu suplimentar față de revascularizarea endoluminală. În acest caz, se preferă revascularizarea chirurgicală cu grefon venos.

Îngrijirea pacienților cu ischemie critică de membru inferior include evaluarea în vederea revascularizării, instituirea în paralel de terapii de vindecare a plăgii și terapii medicamentoase pentru prevenția evenimentelor ischemice cardiovasculare. Această abordare a bolii are ca țintă minimalizarea pierderii de țesut, vindecarea completă a rănilor și păstrarea funcționalității piciorului. Scopul revascularizării în ischemia critică de membru inferior este de a furniza flux sanguin către cel puțin o arteră patentă, în vederea scăderii durerii, favorizării vindecării și păstrării funcționalității piciorului.

Toți pacienții cu ischemie critică de membru inferior necesită, înainte de amputație, o evaluare în echipă multidisciplinară pentru a stabili posibilitatea și beneficiul revascularizării. Ori de câte ori este posibil, se va recomanda revascularizarea endovasculară; dacă aceasta nu este posibilă și nu este posibilă nici revascularizarea chirurgicală cu venă autologă, se recomandă revascularizare cu proteză.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipele deosebit de competente din Departamentul de Cardiologie Intervențională și Departamentul de Chirurgie Vasculară asigură cele mai bune îngrijiri pentru pacienții cu boală arterială periferică, inclusiv pentru cei cu ischemie critică de membru inferior. În funcție de indicația terapeutică, pacienții sunt tratați fie endovascular, intervențional, fie chirurgical. Cazurile complexe, cu leziuni la mai multe niveluri, sunt tratate de echipa multidisciplinară, prin intervenții hibrid, cu componente endovasculară și chirurgicală.

La SANADOR, îngrijirea pacienților cu ischemie critică de membru inferior include evaluarea imagistică – angiografie, ecografie Doppler – în vederea revascularizării, instituirea în paralel de terapii de vindecare a leziunilor și de terapii medicamentoase pentru prevenția evenimentelor ischemice cardiovasculare. Pacienții cu boală arterială periferică sunt evaluați riguros de o echipă medicală alcătuită din medic cardiolog clinician, medic cardiolog intervenționist și chirurg vascular. Aceștia aleg modalitatea optimă de tratament în funcție de particularitățile cazului, analizând beneficiile maxime și riscurile minime.

Mai multe