Ce este sindromul de ochi uscat

12 ianuarie 2018 20:11   Sănătate
Ultima actualizare:

De câte ori clipim, pleoapa aduce lacrima peste ochi şi astfel îi păstrează umiditatea. Problemele apar atunci când glandele lacrimale produc prea puţine lacrimi sau când lacrimile nu mai au compoziţia normală din cauza dezechilibrelor hormonale. Citeşte în noul număr al revistei „Click! pentru femei“ cum se tratează ochiul uscat!

Expunerea la frig, factor agravant

Oricine poate să prezinte sindromul de ochi uscat. Factori agravanţi sunt expunerea constantă la frig sau la curenţii de aer, lucrul intensiv cu calculatorul, privitul îndelung la televizor, aerul condiţionat, atmosfera poluată. Partea anterioară a ochiului ajunge să fie iritată în mod constant, iar de aici până la inflamaţie nu mai e decât un pas.

Prevenţie şi tratament

Trebuie să clipeşti mai des, mai ales dacă lucrezi mult la calculator. Foloseşte în casă un umidificator în cameră, pentru păstrarea umezelii tegumentelor şi, implicit, a ochilor. Încearcă să previi apariţia unor complicaţii (infecţii bacteriene sau virale). Evită să stai în vânt puternic şi rece, în praf, în fum de ţigară. Ecranul computerului trebuie să fie cu 10 – 20 de grade sub nivelul ochilor.

Mâncărimi şi iritaţii

Cel afectat îşi simte ochii uscaţi, apar mâncărimile şi iritaţiile. Diagnosticul se pune în timpul unui examen de rutină şi, bineînţeles, după ce medicul află de stilul de viaţă şi de muncă al pacientului. Va prescrie lacrimi artificiale, pentru păstrarea umezelii ochilor, sau unguente, dar trebuie să reţinem că nu există un tratament al cauzei sindromului ochiului uscat, ci doar unul simptomatologic. Mulţi suntem tentaţi să folosim picăturile din farmacii, destinate tratamentului roşeţii ochilor, dar, fără o indicaţie din partea medicului ar fi o greşeală, pentru că multe dintre picăturile de pe piaţă nu fac decât să agraveze problema.

Mai multe