Ce facem după mușcătura de căpușă

29 mai 2015 20:34   Sănătate
Ultima actualizare:

Odată cu vremea frumoasă de afară vin și căpușele și ne strică concediile, excursiile în natură și picnicurile la iarbă verde. Deși cel mai bine este să încercăm să prevenim o astfel de situație, iată ce facem după mușcătura de căpușă.

Datorită dimensiunilor reduse, căpușele par a fi niște insecte inofensive, însă acestea îți pot transmite bacterii care pot duce la boli grave. Dacă nu am reușit să evităm atacul acestor insecte, este bine să știm ce facem după mușcătura de căpușă, având în vedere că acestea nu sunt la fel de ușor de îndepărtat ca orice alte insecte.

Ce facem după mușcătura de căpușă: Vizita la doctor

Cel mai potrivit răspuns la întrebarea ce facem după mușcătura de căpușă este „mergem la medic”. Căpușele sunt foarte greu de îndepărtat de pe piele și este foarte important să nu le strivim în timpul acestui proces. Din acest motiv, ideal este ca imediat după ce am observat insecta să mergem la doctor pentru ca el să o îndepărteze fără alte complicații. Doctorii știu cel mai bine ce e de făcut în cazul înțepăturilor și mușcăturilor de insecte.

Ce facem după mușcătura de căpușă: Îndepărtarea insectei

Dacă, totuși, suntem în vacanță, la o distanță considerabilă de un centru medical, și nu putem merge la un consult, trebuie să știm ce facem după mușcătura de căpușă. În acest caz este indicat să îndepărtăm singuri căpușa, cu mare atenție pentru a evita neapărat strivirea ei. Contrar credințelor populare, căpușa nu trebuie arsă, unsă cu ulei, petrol sau alcool, pentru că în momentul în care aceasta este stresată își eliberează fluidele în corpul nostru, crescând, astfel, șansele de infectare cu o boală specifică. Insecta se îndepărtează cu o pensetă, și este foarte important să nu ne tremure mâinile atunci când efectuăm acest procedeu. Apucăm căpușa cu penseta, dar nu aplicăm presiune asupra ei, întrucât se poate rupe, iar capul ei va rămâne în piele. Apoi, tragem căpușa afară, cu calm și atenție, să nu o rupem sau să o strivim.

Ce facem după mușcătura de căpușă: Dezinfectarea zonei

Dacă am reușit să îndepărtăm insecta cu succes, ce facem după mușcătura de căpușă este să dezinfectăm zona afectată cu betadină sau alcool sanitar. Apoi, chiar dacă, aparent, suntem în afara oricărui pericol, trebuie să ne prezentăm imediat la medic pentru niște analize, întrucât există posibilitatea ca insecta să ne fi transmis anumite bacterii. Dacă la câteva zile sau săptămâni se înroșește zona mușcată, este imperativ să mergem la doctor.

Mai multe