Ce investigații trebuie să-ți faci după ce te-ai vindecat de COVID-19

3 februarie 2021 12:17   Sănătate
Ultima actualizare:

Peste 732.000 de români au trecut, oficial, prin experiența COVID-19, iar 678.473 dintre ei au fost declarați vindecați. Toți aceștia trebuie să știe că pericolul nu a trecut și că, după ieșirea din carantină, trebuie să meargă la medic pentru a vedea ce urme a lăsat virusul în corpul lor.

Simptomele persistă, organismul nu e complet vindecat

Oboseală persistentă, probleme de respirație, tuse, dureri de cap, frisoane, putere de concentrare scăzută... acestea sunt câteva dintre cele mai frecvente simptome cu care rămân cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2. Inclusiv cei care au avut forme ușoare de boală rămân cu oboseală și o stare permanentă de epuizare ce persistă de la 6 până la 10 săptămâni. Fenomenul poartă denumirea de „COVID lung” și afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani. Ba mai mult, un studiu realizat în Anglia atrage atenția că 30% dintre pacienții care au fost internați în spital, cu forme mai grave, ajung să fie reinternați în următoarele 5 luni, din cauza problemelor de sănătate (boli de inimă, de ficat sau diabet). 12% din total mor.

Sunt necesare două analize

În aceste condiții, toți cei care au trecut prin experiența COVID-19 e bine ca, după teoretica vindecare, să-și facă un set de investigații pentru a vedea cum i-a afectat boala. Potrivit medicilor citați de PRO TV, sunt neapărat necesare două analize: un CT pulmonar și o spirometrie, adică un test noninvaziv de măsurare a funcției respiratorii. CT-ul pulmonar este o evaluare imagistică a plămânului. Dacă aceasta arată că plămânii au rămas cu leziuni, trebuie să urmați un tratament cu medicamente pe bază de corticoizi (antiinflamatoare), pentru a nu ajunge la fibroză pulmonară ireversibilă. „După ce au fost infectați, oamenii constată marea dramă care rămâne după: fibroză, suprainfecții, abcedare, adică bacterii care dau clasicele pneumonii”, explică dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie.

Mai multe