Ce mănânci pentru un abdomen plat
Dincolo de faptul că este inestetică, grăsimea abdominală este şi nesănătoasă. Pentru a scăpa de ea, îţi propunem să începi cu unele modificări alimentare. Află din numărul de mai al revistei Click! Sănătate ce dietă să adopţi!
Nu numai alegerile alimentare sănătoase îţi asigură un abdomen plat şi o slăbire fără riscuri, ci şi modul în care prepari şi mănânci hrana. Fierbe sau coace în loc să prăjeşti, concentrează-te asupra mestecării atente a fiecărei îmbucături, evită să mănânci la supărare, pe fugă, în faţa televizorului. Pentru prevenirea balonării, nu trebuie băute lichide în timpul mesei. Bea apă sau suc de lămâie cu apă cu 20-30 de minute înainte sau după ce ai mâncat. Un bun truc pentru slăbit şi pentru a avea energie e să iei un pahar de apă cu zeamă de lămâie dimineaţa, pe stomacul gol.
- Alimente bogate în fibre. Consumul zilnic de alimente bogate în fibre te va ajuta să ai un tranzit uşor şi un abdomen aşa cum îţi doreşti. Îţi sunt necesare 30 g de fibre, pe care le iei din fructe (mere, kiwi, pere, portocale), legume proaspete (broccoli), verdeţuri (spanac, rucola), fructe uscate, cereale integrale. E de ajuns să mănânci 5 fructe şi legume diferite în fiecare zi, pentru a avea o digestie uşoară. Dintre fructele care-ţi conferă fibre, merele sunt recomandate, dar nu în asociere cu brânzeturi grase, peşte gras, ouă, lapte, unt, smântână, măsline.
- Cereale integrale. O altă sursă bună de fibre e reprezentată de cerealele integrale, cum este ovăzul. În 100 g de cereale de ovăz se găsesc 8 g de fibre. Nu e singurul motiv pentru care sunt nelipsite din multe regimuri de slăbit. Ovăzul conţine proteine vegetale şi glucide cu asimilare lentă, care prelungesc senzaţia de saţietate.
- Ananas. O enzimă din compoziţia ananasului, numită bromelină, favorizează asimilarea corectă a proteinelor, de aceea se poate mânca alături de surse de proteine, precum ouăle, carnea, peştele gras, brânzeturi grase. Îţi aduce şi un plus de fibre şi are 45 de calorii la suta de grame, de aceea e un fruct ideal în dietele de slăbit. Stimulează eliminarea toxinelor şi-ţi asigură reuşita în procesul de slăbire. Evită însă alăturarea la aceeaşi masă a ananasului cu lactate, leguminoase, cartofi, unt, măsline!
- Lactatele fermentate. La micul dejun şi la gustări, optează pentru lactate fermentate, iaurt, chefir, sana, care conţin bacterii probiotice. Un iaurt natural, fără adaos de zahăr sau arome, consumat zilnic te ajută să ai un abdomen plat şi o floră intersinală echilibrată. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi “un iaurt natural trebuie să aibă o compoziţie formată numai din lapte integral, proaspăt pasteurizat, culturi de bacterii probiotice”. Acestea menţin un nivel optim al pH-ului în colon şi ajută la sintezarea vitaminelor şi a unor aminoacizi esenţiali pentru digestie. Inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, protejându-te de balonare.
- Castraveţi şi ghimbir. Retenţia de apă este un alt vinovat pentru aspectul neplăcut al abdomenului tău. O combaţi mai uşor cu o dietă din care fac parte castraveţii şi ghimbirul ras. Au efect diuretic, îţi iei din aceştia antioxidanţi şi-ţi uşureză digestia. Pune puţin ghimbir în ceaiurile pe care le bei peste zi şi adaugă cu generozitate în salatele de legume felii de castraveţi, săraci în calorii şi sodiu.