Ce mâncăm ca să ne ferim de osteoporoză

17 noiembrie 2012 15:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Cel puţin o femeie din trei şi un bărbat din cinci, cu vârste peste 50 ani, suferă fracturi cauzate de osteoporoză. Specialiştii spun că la fiecare trei secunde, în lume se produce o fractură osteoporotică. Aceiaşi specialişti atrag atenţia că această afecţiune, care pare să vină odată cu pensia, poate fi prevenită printr-o alimentaţie corectă în tinereţe.

Vorbim despre osteoporoză atunci când masa osoasă scade cu cel puţin 25%. „Osteoporoza este o boală care predispune la fracturi după traumatisme minore (de obicei cădere de pe picioare), dar care nu are simptome care să avertizeze că avem o problemă de fragilitate osoasă. De obicei este vorba de femei aflate la un număr de ani după menopauză", explică dr. Daniel Grigore, medic primar endocrinolog la Institutul "Parhon" din Bucureşti şi expert în osteoporoză.

Masa osoasă se formează între 0 şi 20 de ani, iar la vârsta pubertăţii asistăm la cea mai intensă activitate de consolidare a acesteia. După această vârstă trebuie să avem grijă să conservăm acest "capital" osos, astfel încât să evităm problemele asociate osteoporozei. Şi putem face acest lucru în primul rând printr-o alimentaţie adecvată.

Avem nevoie de calciu şi de vitamina D

Lactatele, pentru conţinutul bogat în calciu şi proteine;

Apa minerală bogată în calciu, deoarece calciul din apă este la fel de bine absorbit de organism ca acela din lactate. Alegeţi sortimentele cu peste 300 mg/l şi consumaţi 1,5 litri pe zi;

Legumele care conţin calciu (varză, morcovi, gulii, broccoli); totuşi, e bine de ştiut că avem nevoie de 1 kg de varză, de exemplu, pentru un aport de calciu similar celui asigurat de un iaurt;

Uleiul din ficat de cod, pentru conţinutul de vitamina D, indispensabilă pentru fixarea calciului în oase;

Uleiurile vegetale - soia, măsline - şi germenii de grâu, de asemenea cu un conţinut ridicat de vitamina D.

Iată ce trebuie să evităm

Sucurile acidulate sunt foarte nocive pentru sistemul osos, deoarece gazul provoacă decalcifierea. Un studiu recent a arătat că băuturile carbogazoase, asociate cu un stil de viaţă inactiv, cresc de cinci ori riscul unor fracturi în rândul adolescenţilor;

Curele de slăbire prea drastice, pentru că, între anumite limite, "rotunjimile" protejează densitatea minerală osoasă şi, în consecinţă, oasele;

Fumatul, pentru că accelerează pierderea osoasă.

Mai multe