Ce măsuri să iei dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus

17 martie 2021 9:51   Sănătate
Ultima actualizare:

Măsurile pe care le poți lua depind de tipul de contact avut cu persoana infectată. De cele mai multe ori noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin picături care provin de la persoana infectată. Acestea pot ajunge în aer în timpul vorbirii, când persoana tușește sau strănută. Drept urmare, crește riscul de infectare dacă stai un timp îndelungat în imediata apropiere a unei persoane care are COVID-19. O distanță mică față de persoana infectată poate însemna mai puțin de doi metri, timp de cel puțin 15 minute.

Cu alte cuvinte, dacă te-ai aflat în același magazin cu o persoană infectată și toată lumea poartă mască și păstrează distanța există șanse mici de infectare. Dacă, în același spațiu, persoana în cauză nu poarta masca si strănută sau tușește direct spre tine, riscul de infectare crește. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2. 

Testează-te

Este important să te testezi cât mai curând după apariția unor simptome precum febră, tuse continuă, lipsa sau schimbările mirosului sau gustului. În mod ideal, este indicat să mergi la unul dintre laboratoarele de analize din zona în care locuiești în primele opt zile din momentul apariției simptomelor. Ai grija sa eviti sa intri în contact cu alte persoane, atunci cand mergi sa faci testul.

Testul RT-PCR, testul care poate sa detecteze infectia cu SARS-CoV-2 implică luarea unei probe de secretii din nas, gât sau salivă. Proba este, apoi, prelucrata si analizată pentru a se pune in evidenta materialul genetic al virusului, daca acesta exista.

Spune-le celorlalți

Ar fi bine să le spui persoanelor pe care le-ai întâlnit în ultimele 48 de ore că s-ar putea să fii infectat. Potrivit datelor existente, între expunere și apariția simptomelor, perioada de incubare, poate dura între 2 și 14 zile, deși primele semne ale bolii pot apărea la 4-5 zile de la expunerea la virus. De asemenea, gradul de răspândire a virusului este maxim cu 48 de ore înainte de apariția simptomelor. 

Este posibil inclusiv ca persoane fără simptome, cei pentru care simptomele nu au apărut încă (pre-simptomatice) sau cei care nu au simptome (asimptomatice) să răspândească virusul. Mai mult, persoanele asimptomatice au un risc mai mare de a transmite infecția și altora deoarece  nestiind ca au infectia, nu se izolează și nu adoptă măsuri preventive pentru a evita răspândirea virusului. 

Stai în casă

Dacă ai aflat că ai contactat o persoană infectată este indicat să rămâi acasă timp de 10-14 zile conform instrucțiunilor medicului. Perioada de izolare ar trebui să înceapă din ziua în care te-ai întâlnit cu persoana infectată. Autoizolarea înseamnă să rămâi la domiciliu și să nu te duci la școală, locul de muncă sau în locuri publice; de asemenea, nu utiliza transportul public și taxiurile. 

Dacă starea de sănătate îți permite, poți face mișcare acasă sau poți petrece timp în grădină (dacă este cazul). Roagă familia sau prietenii să îți plimbe cățelul și să îți aducă alimente. În cazul în care faci comandă prin catering roagă persoana să îți lase produsele pe prag și ridică-le după plecarea sa. 

Adoptă o igienă riguroasă

Spală-te pe mâini cu apă călduță și săpun timp de 20 de secunde sau folosește un gel dezinfectant. Nu uita de unghii și de cuticule. Este indicat să te speli pe mâini și după ce ți-ai șters nasul, ai tușit, ai strănutat sau înainte de luarea mesei. Evită atingerea feței, iar atunci când tușești sau strănuți folosește un șervețel de unică folosință. Aruncă șervețelul imediat după folosire și spală-te pe mâini. 

De asemenea, este recomandat să asiguri aerisirea camerelor, în special a spațiilor comune. Pentru a stimula ventilația, deschide ferestrele și ușile larg și lasă ventilatorul din baie pornit cel puțin încă 30-60 de minute față de normal. 

Asigură-te că ai acces la medicamentele necesare

Dacă urmezi un tratament medical, asigură-te că ai necesarul pentru cel puțin două săptămâni. Este indicat să ai o zonă specială în casă în care să păstrezi:

● Medicamentele cu rețetă (dacă este cazul);● Echipamentul pentru monitorizarea tensiunii arteriale sau a glicemiei;● Medicamentele pentru tuse sau răceală;● Medicamentele pentru febră și durere (precum paracetamol);● Termometrul;● Suplimente cu electroliți (doar la indicațiile medicului).

La acestea se adaugă șervețelele de unică folosință, hârtia igienică, săpunul și gelul dezinfectant pentru mâini.

În această perioadă încărcată, intrarea în contact cu o persoană infectată poate reprezenta un stres în plus, însă, dacă ai în vedere câteva lucruri, vei putea trece mai ușor peste zilele dificile. Nu uita să te testezi, să păstrezi igiena adecvată a mâinilor și să te autoizolezi. Astfel, vei evita răspândirea virusului și îi vei proteja pe cei din jur.

Mai multe