Ce medicamente este bine să ai în casă pentru urgenţe

9 iunie 2018 20:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Trusa medicală de urgenţă este esenţială într-o locuinţă, mai ales dacă ai copii şi animale de companie. Casa nu este chiar cel mai sigur loc din lume. Oricând pot apărea accidente, de la tăieturi, arsuri, stropiri cu substanţe toxice în ochi, până la răceli, alergii şi toxiinfecţii alimentare.

Trusa de prim-ajutor de acasă trebuie să fie pusă într-un loc accesibil, la-ndemână, ferit de soare şi de umezeală. Ea va conţine atât materiale sanitare (tifoane, pansamente, rivanol, apă oxigenată şi spirt), cât şi medicamente. Verifică-le periodic termenul de valabilitate. Unele rezistă doi ani de la data fabricaţiei, altele doar câteva zile de la desigilare. Andreea Enache, farmacist, ne spune cu ce e bine să te aprovizionezi, în funcţie de posibilele afecţiuni.

Pentru dureri de cap, nurofenul este un foarte bun antiinflamator.

Pentru dureri de stomac date de ulcer, foloseşte Omez. Dacă ai crampe în urma unor probleme digestive, foloseşte No-Spa.

În caz de diaree, cere de la farmacie Loperamid, o substanţă activă din cadrul medicamentelor antidiareice.

Pentru constipaţie, orientează-te spre  Sennalax, un produs din plante care nu dă dependenţă.

Te balonezi uşor? Ţine aproape Finocarbo, un produs pe bază de cărbune medicinal şi plante, ce poate fi folosit şi de femeile însărcinate.

În caz de greaţă şi vărsături, date de o toxiinfecţie alimentară, ai nevoie de antibiotic. Cum acesta se dă pe bază de reţetă, până o obţii de la medic, foloseşte Smecta cu Imodium (antidiareic), iar pentru hidratare administrează seruri cu electroliţi, ne mai recomandă Andreea Enache pe blogul ei, farmacistuldeserviciu.ro.

Dacă eşti alergic la ceva, ţine aproape un Aerius şi antihistaminice.

Cei care suferă de hipertensiune şi mai ales acum, vara, au palpitaţii, e bine să ia Aspacardin.

Infecţiile urinare sunt şi ele frecvente vara. Cum pot debuta rapid şi violent, poate într-un weekend când farmaciile sunt închise, cumpără-ţi din timp câteva pastiluţe din plante care să conţină merişor (cum e Urinal Akut).

Herpesul este declanşat de soare, pe fondul imunităţii scăzute. Şi aici trebuie acţionat rapid cu un unguent pe bază de aciclovir.

Ai copii care se lovesc mereu în genunchi? Îţi trebuie un unguent gel cu arnică, care e antiinflamator, plus Betadine sau un Rivanol, cu care să cureţi locul.

Tot copiii pot răci mai des, pot face febră. În astfel de situaţii, le poţi administra un supozitor cu Paracetamol sau sirop Panadol pe bază de Paracetamol, asociat cu Nurofen pe bază de Ibuprofen, administrat la 4 ore (ambele). Nurofenul se poate da copiilor între 6 şi 12 ani.

Te-ai ars cu fierul de călcat sau te-ai stropit cu ulei încins? Ţine partea afectată sub jet de apă rece. Apoi aplică Oximed, un spray care regenerează ţesutul şi previne infecţia. 

În cazul în care te stropeşti în ochi cu substanţe toxice, clăteşte cu multă apă, apoi aplică nişte lacrimi artificiale. Dacă e mai grav, sau situaţia se înrăutăţeşte, mergi la spital.

Mai multe