Ce ”minuni ” fac Florile Sfântului Ioan ( Sânzienele) în viața noastră
Pe 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar sfânta zi este asociată cu suavele flori aurii, Sânzienele. Superbele flori de Sânziene, care înfloresc în preajma sfintei sărbători, răspândesc un miros foarte plăcut, asemănător cu mireasma florilor de tei și împodobesc pășunile și văile din țara noastră.
De secole, florile de Sânziene se recoltează din ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) și până la jumătatea lunii septembrie. Frumusețea Sânzienelor este completată de numeroasele lor proprietăți terapeutice care tratează numeroase afecțiuni printre care bolile de ficat, de piele și de oase.
De secole, s-a răspândit credința că Sânzienele alungă necazurile
Petalele galbene ale Sânzienelor, care răspândesc un parfum fin, inconfundabil, sunt așezate în formă de cruce și, de aceea, din străbuni s-a răspândit convingerea că aceste flori îndepărtează orice rău din viața oamenilor. De aceea florile de Sânziene sunt un talisman în viața semenilor noștri când sunt așezate la icoane sau în... portofel.
În lumea terapiilor naturiste, Sânzienele ocupă un loc privilegiat
În mănăstirile în care călugării erau preocupați de efectele medicinii naturiste s-a constatat că Sânzienele, aceste plante miraculoase, au numeroase proprietăți tămăduitoare: ele sunt diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene.
De zeci și zeci de ani, în domeniul leacurilor, Sânzienele ocupă un loc privilegiat. Ele au fost folosite în tratarea unor afecțiuni diferite, în mănăstirile în care au fost studiate efectele lor terapeutice: În mănăstirile din Făgăraș, cu preparatele din Sânziene s-au tratat bolile de nervi și cele hepace. În mănăstirile din Oltenia, leacurile preparate din flori de Sânziene alinau frigurile și hernia. În același timp, în așezămintele mănăstirești din Moldova, preparatele din flori de Sânziene erau recomandate în tratarea afecțiunilor de colon și de piele. De asemenea, în mănăstirile din Transilvania se dusese vestea că alifia de Sânziene vindecă bolile de oase.
Pentru bolnavii cu insuficienţa renală
Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, s-a constatat că este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă. Plantele se amestecă în părţi egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Se infuzeză trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, pe termen lung. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.
Sânzienele tratează o varietate de boli
Ca plantă cu renume de „Marele tămăduitor”, Sânziana ( sau Drăgaica așa cum i se mai spune în diferite zone geografice), tratează și chiar vindecă diverse afecțiuni ale organismului: stări de oboseală și de epuizare, boli digestive: hepatită, calculoză biliară, afecțiuni ale sistemului nervos ( insomnii, nevroze, vertij).
Infuzia concentrată, eficientă pentru corzile vocale
În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide este eficientă gargara cu infuzie concentrată de Sânziene. Aceasta se prepară din trei linguriţe de Sânziene uscate şi 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie.
O băutură de Sânziene, alternativă la cafeaua de dimineaţă
O băutură preparată dintr-o cană cu apă, 2 linguriţe de pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă de miere poate înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă.