Ce nu ştiai că îţi poate afecta ficatul

7 ianuarie 2019 19:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu doar virusurile hepatitice, alcoolul sau alimentaţia necorespunzătoare afectează ficatul, ci şi alţi factori din viaţa de zi cu zi, la care poate nici nu te-ai gândit. Uite ce nu șiai că îți poate afecta ficatul.

Organ cu o extraordinară putere de regenerare, ficatul are un rol complex, luând parte la funcțiile vitale ale organismului. Așadar, este foarte important să știi ce anume îți poate afecta ficatul.

Supradoza de mediamente

Ficatul are, printre altele, sarcina de a procesa toate substanţele chimice care intră în organism, inclusiv cele provenite din medicamente. Cercetările arată că peste 1.100 de medicamente sunt susceptibile de a fi toxice pentru ficat. De aceea, acest organ are de suferit din cauza unei combinaţii toxice de medicamente sau din cauza unei supradoze. Supradozajul cu acetaminofen (paracetamol) este o cauză comună a insuficienţei hepatice. La originea supradozei stă dorinţa suferindului de a scăpa rapid de durere sau de febră, fără să verifice modul de administrare a medicamentului respectiv. Primele simptome survin după 24 de ore şi se manifestă prin ameţeală, vomă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale.

Contraceptivele orale

Anumite medicamente pot irita vasele de sânge din ficat, provocând îngustarea lor sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză). Contraceptivele orale pot cauza tromboză venoasă hepatică, în special în rândul femeilor fumătoare. Sunt toxine din alimente care afectează ficatul, cu potențial cancerigen. Sunt produse de diverse mucegaiuri, în special în culturile agricole stocate. Pot contamina cerealele – porumbul, orezul, grâul – precum și arahidele, soia sau semințele de floarea-soarelui. Se pot dezvolta și în condimentele uscate, precum ghimbirul sau praful de ardei iute, precum și în fructele oleaginoase precum migdalele, nucile sau fisticul.

Hemocromatoza

Această boală genetică este caracterizată printr-un exces de fier în organism. Compusul, care circulă în sânge, se acumulează la nivelul ficatului. Pe termen lung, excesul de fier provoacă o inflamație a ficatului care, dacă nu este tratată, poate duce la cancer și la ciroză.

Aflatoxinele

Sunt toxine din alimente care afectează ficatul, cu potențial cancerigen. Sunt produse de diverse mucegaiuri, în special în culturile agricole stocate. Pot contamina cerealele – porumbul, orezul, grâul – precum și arahidele, soia sau semințele de floarea-soarelui. Se pot dezvolta și în condimentele uscate, precum ghimbirul sau praful de ardei iute, precum și în fructele oleaginoase precum migdalele, nucile sau fisticul.

Tulburări metabolice

Persoanele suferinde de anumite boli care afectează metabolismul (diabet zaharat, obezitate) prezintă un risc sporit de apariție a insuficienței hepatice, a tumorii necanceroase numită adenom hepatic. Unele studii arată că persoanele diagnosticate cu diabet zaharat prezintă riscuri mai mari de a dezvolta afecțiuni hepatice, inclusiv cancer la ficat.

Mai multe