Ce nu trebuie să iei când ești răcit. Sfatul important oferit de un medic român: „Obicei păgubos. Nu are nicio valoare”

17 decembrie 2024 10:56   Sănătate

Răceala este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care ne afectează în sezonul rece. Cu toate acestea, mulți dintre noi facem greșeli în tratarea ei, apelând la soluții care nu doar că sunt ineficiente, dar pot avea și efecte negative asupra sănătății. Prof. Univ. Dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L. și secretar general al Societății de Rinologie, atrage atenția asupra utilizării necorespunzătoare a antibioticelor în cazul răcelilor.

Antibioticele și răceala, un obicei păgubos

Antibioticele nu au realmente nicio valoare în infecțiile virale”, explică Prof. Dr. Sarafoleanu. Majoritatea răcelilor sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor. Cu toate acestea, mulți pacienți le folosesc inutil, în speranța că vor accelera vindecarea.

Din păcate, pacienții rămân păcăliți de această impresie și fac stocuri de medicamente pe care le păstrează pentru următoarea răceală. Este un obicei păgubos pe care nu îl încurajăm”, subliniază specialistul.

El explică faptul că simptomele răcelii pot fi ameliorate cu alte tipuri de tratamente: „Vitamine, antitermice, antiinflamatoare, decongestionante nazale – acestea sunt soluțiile care ajută la trecerea mai rapidă printr-o răceală. Antibioticele, în aceste cazuri, nu au absolut nicio valoare”.

Ce greșeli să eviți când ești răcit

Nu lua antibiotice fără prescripție medicală

Este esențial să nu folosești antibiotice decât dacă sunt prescrise de un medic. Utilizarea incorectă poate duce la rezistența bacteriană, ceea ce înseamnă că antibioticele ar putea deveni ineficiente în tratarea infecțiilor grave.

Nu face stocuri de medicamente

Păstrarea antibioticelor în casă și utilizarea lor la următoarea răceală este o practică greșită și riscantă”, avertizează Prof. Dr. Sarafoleanu. Medicamentele ar trebui utilizate doar în cadrul unui plan de tratament stabilit de un specialist.

Nu te baza exclusiv pe medicamente

Tratamentul simptomatic poate include și metode naturale de susținere a organismului, cum ar fi hidratarea adecvată, odihna și consumul de alimente bogate în vitamine.

Sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste răceală

Hidratează-te corespunzător. Consumul de apă, ceaiuri calde și supe te ajută să-ți menții gâtul hidratat și să reduci congestia.

Odihnește-te suficient. Somnul ajută organismul să se refacă mai rapid.

Consumă alimente bogate în vitamina C. Citricele, ardeiul gras și kiwi-ul susțin sistemul imunitar.

Folosește spray-uri sau soluții saline pentru nas. Acestea pot reduce congestia nazală fără riscurile asociate cu decongestionantele medicamentoase utilizate excesiv.

Aerisește camera și menține o umiditate optimă. Aerul curat și umiditatea adecvată contribuie la o respirație mai ușoară.

Deși răceala comună se vindecă de obicei de la sine, există situații în care este necesar să consulți un specialist:

- Simptomele persistă mai mult de 10 zile sau se agravează.
- Apar febră mare, dureri intense de cap sau dureri la nivelul sinusurilor.
- Există suspiciunea unei suprainfecții bacteriene.

Răceala nu necesită tratamente complicate sau utilizarea antibioticelor. Cel mai important este să-ți asculți corpul, să urmezi sfaturile unui medic și să eviți obiceiurile dăunătoare, precum administrarea de antibiotice fără prescripție. „Tratamentul corect al răcelii implică măsuri simple și eficiente, nu medicamente inutile”, concluzionează Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu.

Mai multe