Ce să alegem: untul sau margarina?
Untul se obţine din grăsime animală, în timp ce margarina se produce din grăsimi vegetale. La prima vedere, ai putea crede că margarina este mult mai sigură pentru sănătate, comparativ cu untul. Dar, experţii în nutriţie, te contrazic.
Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit şi unt clarificat (ghee), conţine 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.
Untul clarificat ghee poate fi folosit şi la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanţe toxice pentru organism. Totuşi, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conţin mai puţin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.
Margarina, grăsime modificată chimic
În comparaţie cu untul care este obţinut din ingredienţi naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic. Uleiuriel utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conţin în mod natural vitaminele E şi acizii graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6, utile organismului.
Află pe clicksanatate.ro care produs este mai sănătos dintre unt și margarină.
Alimente pe care să nu le mănânci. 5 mâncăruri interzise de nutriționiștiDin ce este făcută margarina