Ce să mănânci ca să nu transpiri abundent!

29 iulie 2018 20:15   Sănătate
Ultima actualizare:

Spune „stop” petelor inestetice de la subraţ! Nutriţioniştii britanici au descoperit că dereglajele glandelor sudoripare sunt influenţate de trei elemente esenţiale: vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Nu toată lumea este lac de sudoare şi are pielea lipicioasă pe timp de caniculă. Şi asta pentru că unii dintre noi au o alimentaţie sănătoasă, adecvată sezonului în care ne aflăm. Este suficient ca termometrele să indice peste 30 de grade pentru ca unii să transpire excesiv. „Pe timp de vară, nu trebuie să lipsească vitamina B din dieta zilnică. Vitamina B reduce stresul, reglează fluctuaţiile hormonului cortizol (responsabil cu stresul) şi repară problemele sistemului nervos. Cele mai importante sunt B6, B9 şi B12”, a declarat nutriţionistul Rick Hay. Pe timp de caniculă se recomandă pepenele verde, care conţine electroliţi, utili în funcţionarea organelor interne. 

Magneziul are un rol important în reglarea porilor pielii în procesul de răcire a corpului pe timp de caniculă. Atunci când transpirăm, organismul pierde sodiu, calciu şi magneziu, de aceea este important să ne asigurăm necesarul zilnic de minerale. Beţi ceai de schizandră pentru a scăpa de nervii produşi de căldură, de bufeurile produse de menopauză şi de afecţiunile neurodegenerative. Planta are efecte miraculoase în susţinerea mecanismelor de rezistenţă la căldură, la stres şi e un bun vasodilatator. Pentru a nu ajunge în postura de hiperhidratare, bând cantităţi mari de apă, nutriţioniştii britanici recomandă un consum ridicat de fructe. În felul acesta lichidele vitale sunt eliberate treptat în organism. Pe lista crudităţilor care nu trabuie să lipsească din farfurie se află salata, pepenele, strugurii, pepenele galben, castravetele şi ridichile. Încercaţi să reduceţi pe cât posibil consumul de cafea pe caniculă. Cofeina acţionează ca stimulent asupra sistemului nervos central şi asta predispune la transpiraţie. În plus, cafeaua stimulează producţia de adrenalină, un alt hormon al stresului care afectează glandele sudoripare.  

Mai multe