Ce să mănânci în funcție de tipul de ten. Sfaturi de la specialiștii de peste ocean
De multe ori am auzit sintagma conform căreia contează mai mult ceea ce este la interior. Și este adevărat, spun specialiștii, cine ești este mai important decât felul în care arăți. Însă acest lucru nu înseamnă că îngrijirea personală, în special cea a tenului care este cel mai expusă, este o dovadă de egoism.
Specialiștii în domeniul nutriției și frumuseții spun că acest clișeu se poate aplica și când arăți bine.
„Când vine vorba de piele și de suprafața pielii, oamenii pot crede că trebuie să o trateze cu unguente topice”, spune Lisa Moskovitz, CEO al New York Nutrition Group pentru healthline.com. „O mare parte din ceea ce vedem în exterior este produsul a ceea ce se întâmplă în interior. Iar mâncarea face parte din asta”.
Dermatologul cosmetician din New York, Michele Green, spune că încărcarea anumitor alimente și eliminarea altora vă pot ajuta să vă îmbunătățiți pielea.
”Dieta afectează în primul rând nivelul hormonilor diferiți din organism, iar hormonii reglează multe dintre procesele naturale care apar în corp”, spune Green. „Aceasta înseamnă că sănătatea generală și aspectul pielii sunt, în mod inevitabil, strâns legate de fluctuațiile hormonale care sunt influențate de dietă”, a precizat Green
Alegerea alimentelor în funcție de tipul pielii este similară cu alegerea unei creme hidratantă diferită de cea a prietenei tale care are un alt tip de ten.
Cum vă dați seama ce tip de ten aveți
Înainte de a începe să vă umpleți coșul de cumpărături, va trebui să vă dați seama ce tip de piele aveți.
Dermatologul Green sugerează să începeți prin a nu utiliza produse după curățarea pielii ci să așteptați câteva ore fără să aplicați o cremă pe față. Există câteva indicii care vă pot ajuta să determinați ce tip aveți.
În general, principalele tipuri de piele sunt:
-uscat
-normal
-gras
-mixt
În cadrul acestor tipuri de piele, pot exista și alte probleme, cum ar fi acneea sau descuamarea.
Specialista spune că dacă pielea tenului devine:
-lucioasă, ai ten gras
-roșie sau iritată, ai ten uscat
-grasă în unele zone și uscat în altele, ai ten mixt
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru pielea uscată
Dacă pielea ta este uscată, este posibil să-ți fie sete.
„Vrem să ne gândim la hidratare”, spune Lisa Moskovitz. Consumul de 2 litri de apă în fiecare zi vă poate ajuta dar puteți obține apă și prin fructe, cum ar fi pepenele verde, de exemplu.
Green spune că vă puteți hidrata pielea și prin acizi grași, cum ar fi cei găsiți în:
-avocado
-ulei de masline
-somon
„Excesul de cofeină și alcool poate usca pielea”, spune Moskovitz.
Nivelurile de toleranță ale fiecăruia sunt diferite, dar specialista sugerează să te limitezi la 400 de miligrame de cofeină pe zi (aproximativ două până la trei cești de cafea).
Însă pielea uscată nu este pur și simplu un produs al deshidratării.
„Deficiențele vitaminelor A și C pot contribui la uscarea pielii”, spune Green. Ea sugerează creșterea consumului de:
-spanac
-brocoli
-cartof dulce
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru tenul gras
Lisa Moskovitz spune că este tentant să eliminați uleiul din dieta dvs. dacă aveți pielea grasă. Dar acesta nu este neapărat cea mai bună cale. „Oamenii presupun automat că grăsimea creează mai multă grăsime”, spune ea. „Uleiurile antiinflamatorii pot să o reducă, însă”
Unele alimente cu uleiuri antiinflamatoare includ:
-avocado
-măsline
-peşte
-semințe de in
Dar Moskovitz îi sfătuiește pe clienții săi să limiteze alimentele grase, ultra-procesate, cum ar fi cartofii prăjiți, și să mențină aportul de zahăr adăugat la minimum (sau sub 10 la sută pe zi).
Iar Green este de acord și spune că câteva swap-uri simple pot face un drum lung în controlul pielii grase. „Prevenirea supraproducției de sebum și combaterea porilor înfundați poate fi la fel de ușoară ca înlocuirea boabelor de grâu integral cu carbohidrați rafinați și optarea pentru carne de pasăre sau pește în loc de carne roșie”, spune cosmeticiana, adăugând că înlocuirea alimentelor cu zahăr cu cele cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, pot ajuta, de asemenea.
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru pielea mixtă
Deoarece pielea mixtă este un amestec de uscat și gras, Moskovitz spune că integrarea planurilor de masă pentru ambele tipuri este un început bun.
Persoanele cu piele mixtă nu trebuie să renunțe complet la carbohidrați. Dar Green spune că este important să acordați atenție tipurilor de cereale și de grâu pe care le consumați.
„Glucidele pot provoca inflamații și pot elimina echilibrul delicat al cuiva cu piele mixtă”, spune ea. „Atunci când alegeți carbohidrați, alegeți-i pe cei care au un conținut ridicat de proteine și cu conținut scăzut de glicemie, cum ar fi orezul brun sau quinoa.”
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru pielea predispusă la acnee
Deși acneea este adesea considerată o problemă pentru adolescenți, nu este așa.
American Academy of Dermatology Association definește „acneea cu debut la adulți” ca fiind acneea care apare pentru prima dată la indivizi când sunt adulți. Iar menopauza este de asemenea vinovată pentru apariția acestei afecțiuni.
„Este o combinație de grăsime, inflamație și bacterii”, spune Moskovitz, care îi sfătuiește pe cei cu acnee să reducă micronutrienții, mai degrabă decât să urmeze pur și simplu un plan de dietă pentru pielea grasă.
Cosmeticiana Green spune că unii clienți au norocul să reducă la minimum sau să taie lactatele, precum și alimentele cu zahăr sau grăsimi.
„S-a constatat că aceste alimente provoacă inflamații la nivelul pielii și provoacă vârfuri în hormonii care reglează producția de sebum”, spune Green. „O creștere a cantității de sebum produs se poate corela cu blocarea glandelor sebacee și dezvoltarea acneei.”
Dar njutriționista Lisa Moskovitz spune că probioticele, precum cele găsite în iaurtul grecesc, pot ajuta la acnee. Ea sugerează să discutați cu medicul sau dieteticianul înainte de a elimina alimentele care au și beneficii nutriționale, cum ar fi lactatele, deoarece corpul fiecăruia este diferit.
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru pielea mată
Dermatologii subliniază că bronzarea nu este o modalitate sigură de a obține o piele strălucitoare în mod natural, deoarece este o formă de deteriorare a soarelui. Dar adăugarea anumitor alimente în dietă vă poate ajuta să obțineți un aspect bronzat în orice moment al anului.
Specialista în nutriție, Moskovitz, spune că pielea mată este adesea cauzată de stresul oxidativ din mediul nostru, cum ar fi prin expunerea la poluanți și pesticide.
„Vrem să facem tot ce putem pentru a ne proteja corpul de stresul oxidativ și o modalitate prin care putem face acest lucru este prin antioxidanți”, spune ea. „Atunci auziți:„ Mănâncă curcubeul ”.”
Și, când vine vorba de antioxidanți, Paul Jarrod Frank, medic dermatolog cosmetician și autorul „The Pro-Aging Playbook”, sugerează perfecționarea licopenului cu micro-nutrienți.
Alimentele cu licopen includ multe fructe și legume roșii sau roz, cum ar fi:
-roșie
-guava
-papaya
-ardei roșu
Unele plăceri ”vinovate” sunt, de asemenea admise, spune Moskovitz, inclusiv vinul roșu (cu măsură) și ciocolata.
„Cacao este o sursă naturală de antioxidanți”, spune nutriționista. „Mănâncă extra ciocolată neagră (sau peste 75 la sută). În caz contrar, primești mai mult zahăr decât cacao ".
Cele mai bune și mai proaste alimente pentru pielea cu aspect matur
Specialiștii spun că este esențial să rețineți că, indiferent de ceea ce mâncați, pielea tuturor va îmbătrâni în cele din urmă.
Dar Moskovitz spune că a ajunge la alimente bogate în colagen poate ajuta la încetinirea procesului.
„Colagenul este o proteină care se găsește în mod natural în corpul nostru”, spune ea. „Este lipiciul care ne ține corpul împreună. Dar începem să pierdem colagenul încă din de când avem 20 de ani. "
Puteți obține colagen din alimente bogate în proteine, cum ar fi:
-ouă
-peşte
-carne slabă
Ea mai spune că vitamina C găsită în afine și citrice poate ajuta organismul să absoarbă colagenul.
De asemena, experta în cosmetică, Michele Green spune că este bine să limitați alimentele sărate, cum ar fi cartofii prăjiți și chipsurile, deoarece acestea pot fi deshidratante.
„Când pielea matură se deshidratează, liniile fine și ridurile pot apărea mai pronunțate”, spune ea. „Unele alimente pot extrage umezeala din piele, provocând uscarea acesteia și exacerbând apariția liniilor fine și a ridurilor.”
Dar unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face este să nu mănânci suficient.
„Pielea are nevoie de proteine și grăsimi pentru a rămâne netedă, precum și pentru a sprijini mușchii”, spune medicul dermatolog Paul Jarrod Frank.
Astfel concluzia experților este că cele mai bune alimente pentru tine depind de tipul tău de piele. Odată ce ți-ai dat seama de tipul de piele, poți alege alimente care să-ți scoată în evidență cele mai bune caracteristici și să atenueze problemele pe care le ai.
Citește și:Tipuri de ten şi îngrijirea lor: Tenul normal
Legume eficiente pentru îngrijirea diferitelor tipuri de piele