Ce se întâmplă cu vaginul tău pe măsură ce îmbătrânești. Iată cum poți preveni simptomele inconfortabile, mâncărimea și durerea
Uscăciunea vaginală, secrețiile și prolapsul genital sunt termeni ce ar putea provoca fiori pe șira spinării oricărei femei. Însă, multe doamne nu sunt conștiente de schimbările vaginului odată cu înaintarea în vârstă. Un subiect destul de neglijat este îmbătrânirea vaginului. Cum pot fi prevenite simptomele inconfortabile, precum mâncărimea și durerea, aflați de pe click.ro.
Vaginul suferă schimbări datorate nașterii, perimenopauzei, menopauzei și poate fi afectat de diverse boli. De asemenea, suferă și diferite modificări odată cu trecerea timpului. Unele dintre aceste schimbări odată cu îmbătrânirea vaginului sunt adesea neplăcute, altele reversibile. Din fericire, există sfaturi, trucuri și tratamente pentru a îmbunătăți viața femeilor care au parte de simptome inconfortabile, inclusiv mâncărime și durere.
Zahărul
Vaginoza bacteriană (VB) sau aftele sunt comune la femeile de vârstă reproductivă și pot fi, de obicei, tratate cu medicamente. Cu toate acestea, uneori pot fi recurente. Potrivit Taniei Adib, ginecolog la „Luminosa London” și „The Medical Chambers Kensington”, acest lucru poate „afecta umiditatea și calitatea țesuturilor vaginale”. De aceea, ea recomandă o dietă cu niveluri scăzute de zahăr.
„Evitarea alimentelor procesate și a zahărului va face ca problemele vaginale, inclusiv infecțiile recurente, cum ar fi vaginoza bacteriană și aftele, să fie mai puțin probabile”, a declarat Tania Adib, conform tabloidului The Sun.
Curățarea excesivă
Utilizarea săpunurilor ce conțin parfum sau spălarea internă este, de asemenea, un risc pentru VB și afte. Vaginul este de obicei acid, ajutând bacteriile sănătoase să înflorească. Dar curățarea excesivă, deodorantele pentru igiena intimă și uneori, săpunul sau gelul de duș, pot perturba echilibrul fin al pH-ului.
Mediul acid important al vaginului ajută la menținerea microbiomului vaginal dominant al lactobacillusului. Există unele dovezi ale unei legături între bacteriile vaginale „rele” și riscul crescut de cancer de col uterin.
Probioticele
Probioticele imbunătățesc bacteriile intestinului: „Cercetările sugerează acum că microbiomul intestinal influențează direct microbiomul vaginal. Prin urmare, încorporarea alimentelor bogate în lactobacillus (bacterii care trăiesc în intestin, gura, și vagin, lăsând puțin loc pentru ca bacteriile dăunătoare să crească n.r) în dieta noastră zilnică ar putea sprijini microbiomul vaginal prin influențarea microbiomului intestinal”, a declarat Pauline Cox, expert în hormoni pentru femei și autor al cărții „Hungry Woman”.
Alimentele care conțin lactobacillus includ iaurt, chefir, varza murată, kombucha și miso. Suplimente probiotice conțin, de asemenea, lactobacillus.
Fumatul
S-a demonstrat că fumatul declanșează menopauza mai devreme (cu până la patru ani la fumătorii grei) și intensifică simptomele. De asemenea, poate crește riscul de VB și uscăciune vaginală. „Fumatul poate avea un impact negativ asupra microbiomului vaginal, precum și reducerea nivelului de estrogen”, a adăugat Pauline Cox.
Nutrienții
Unii nutrienți ajută la susținerea sănătății vaginale. Zincul, acizii grași Omega-7 și Omega-3 pot menține integritatea și sănătatea mucoasei vaginale și pot crește lubrifierea, atenuând uscăciunea vaginală”.
Uscăciunea
Nu ignorați uscăciunea! Perioadele tind să se oprească în jurul vârstei de 55 de ani. Dar, simptomele menopauzei pot începe până la un deceniu înainte.
„O scădere a lactobacililor este asociată cu o creștere a simptomelor menopauzei. Acestea includ uscăciune vaginală, arsură, durere și mâncărime, durere când fac sex, pierderea libidoului și prolaps genital. Uscăciunea vaginală a fost estimată a avea o prevalență de până la 83 la sută la femeile în postmenopauză și 23 la sută la femeile aflate în premenopauză”, a mai explicat experta în hormoni pentru femei.
De asemenea, ginecologul Tania Adib avertizează femeile care se confruntă cu uscăciune vaginală, sfătuindu-le să apeleze imediat la ajutorul unui specialist pentru tratament. În caz contrar, se pot confrunta cu mâncărime, arsură, disconfort, durere în timpul sexului și o vezică urinară mai slabă.
Sexul
Continuați să faceți sex! Colagenul este o proteină care ne menține pielea și țesuturile elastice. Producția sa scade pe măsură ce îmbătrânim și, prin urmare, la fel și integritatea pereților vaginali. De aceea, Tania Adib, recomandă femeilor să continue să aibă o viață sexuală sănătoasă, deoarece „presiunea sexului stimulează colagenul”.
Este recomandat ca femeile să meargă anual la un control la ginecolog. De asemenea, nu ignorați simptomele noi cu care vă confruntați, s-ar putea dovedi a fi o infecție sau cancer.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!