Ce se întâmplă în corpul tău atunci când râzi
Ştii cât de mult contribuie alimentaţia, sportul, odihna şi stilul de viaţă sănătos, în general, la calitatea mai bună a vieţii. Dar te-ai gândit vreodată că şi râsul poate face minuni? El reduce stresul şi tensiunile, îţi face ziua mai frumoasă, iar tu te vei simţi mai bine atât psihic, cât şi fizic.
Merită să râzi din toată inima pentru că, atunci când o faci, în organismul tău se produc o serie de procese benefice pentru sănătate. În primul rând, creierul nostru eliberează în sânge endorfine („moleculele fericirii”), ceea ce ne face să ne simţim instant mai bine, revitalizaţi şi plini de energie.
Dar, pe lângă beneficiile psihologice, râsul are mai multe efecte fiziologice, ne spune Monica Burcea, psihoterapeut şi fondatoarea singurului centru de terapie prin râs din România. „Râsul protejează inima pentru că îmbunătăţeşte şi intensifică fluxul sanguin, ajută la o bună oxigenare a creierului, stimulează musculatura abdominală, musculatura facială şi combate anxietatea”, spune specialistul, care în prezent este implicată în campania Dero, dedicată bucuriei şi armoniei în familiile românilor.Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că oamenii care sunt mai bucuroşi şi râd mai mult au o speranţă de viaţă mai mare, sunt mai puţin stresaţi şi mai creativi.
„La nivel psihic, râsul deschide foarte mult oamenii, le conferă naturaleţe şi jovialitate. Aici intervine comunicarea inconştientă. O persoană vesela şi amuzantă ne va induce o stare de bine, pentru că ne va crea contextul de a fi naturali şi autentici la rândul nostru. Face minuni în relaţia de cuplu, în colaborarea cu partenerii de afaceri, aduce magie în relaţia cu copiii, creşte productivitatea la muncă”, mărturiseşte Monica Burcea.