Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei o ceaşcă de cafea
Lumea e împărţită în două tabere când vine vorba de cafea: cei care o urăsc şi cafegii. Iată ce spune ştiinţa despre consumul regulate de cafea. Cafeaua măreşte starea de alertă, reglează tensiunea arterială, dar irită intestinele şi ne creşte iritabilitatea, din cauza producţiei de adrenalină.
Iată ce se întâmplă în corpul nostru după ce bem o cafea:
Cafeaua de dimineaţă este ritualul multora la început de zi. După ce am dat pe gât prima înghiţitură simţim că ni se activează creierul şi devenim alerţi într-un timp record. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au remarcat că nu ne mai simţim obosiţi datorită cofeinei care inhibă receptorii din creier responsabili cu starea de oboseală. Însă excesul de cafea ne face ranchiunoşi, morocănoşi şi predispuşi la depresie.
Reglează presiunea arterială. După ce bem cafeaua de dimineaţă inima începe să bată mai repede pentru că acţionează ca un vasoconstrictor asupra venelor. Aportul de antioxidanţi din cafea repară problemele organismului şi reduce riscul producerii de infarct. Pe de altă parte, excesul de cafea poate ridica nivelul colesterolului, duce la apariţia osteoporozei la femei şi produce insomnii.
Grăbeşte metabolismul. Cafeaua accelerează funcţiile metabolismului. Are un efect diuretic, ceea ce presupune că obligăp rinichii să elibereze rapid lichidele pe care le reţin. Poate irita instestinele şi de aceea simţi nevoia să se duci la toaletă imediat după ce o bei. Stimulează eliberarea hormonului cortizol, responsabil cu stresul şi sentimentele.
Îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Cine a zis că prea multă cafea dăunează grav sexului? Un studiu realizat în 2015 la Universitatea din Texas a demonstrat contrariul. Două cafele pe zi ridică apetitul pentru sex cu 50% şi în cazul bărbaţilor, reduce riscul apariţiei problemelor de erecţie. La femei, cafeaua (n.r. doar două ceşti pe zi) stimulează acea zonă a creierului responsabilă cu plăcerea sexuală. În plus, cafeaua are un rol activ important în combaterea Alzheimerului şi a demenţei.