Ce sunt şi cum se pot trata rinitele
Îţi curge nasul, simţi nevoia permanentă de a strănuta, ai ochii iritaţi?
Acestea sunt simptomele întâlnite în cazul rinitei, o inflamaţie acută sau cronică a mucoasei nazale. Află cum se poate trata această afecţiune, din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
O reacţie la polen
Rinita alergică e o reacţie care se declanşează în urma contactului organismului cu un alergen, cel mai întâlnit fiind polenul. De obicei, apare odată cu schimbarea anotimpurilor – cazul rinitei sezoniere -, dar îşi face uneori simţită prezenţa şi pe parcursul anului, aşa-numita rinită perenă. Aceasta se manifestă ca un răspuns la alte tipuri de alergeni, precum părul de animale sau praful.
Nas înfundat, gât inflamat, dureri de cap
Deşi un diagnostic final se pune doar de medicul specialist, există câteva simptome întâlnite adeseori în cazul rinitelor alergice. Printre acestea se numără nevoia permanentă de a strănuta, nasul înfundat, gâtul inflamat, lăcrimarea şi mâncărimea ochilor, durerile de cap, apariţia eczemelor şi oboseala excesivă.
Rinita non-alergică e cauzată de virusuri
Rinita acută poate apărea din cauza infectării cu diverse tipuri de virusuri, în special a celor care declanşează răceala. Printre cele mai întâlnite simptome se numără strănutul, congestia, secreţiile nazale, stările febrile şi tusea. Ca tratament, pentru a ajuta vasele sangvine ale mucoasei nazale să se îngusteze, se recomandă utilizarea sprayurilor nazale pe bază de fenilefrină sau se administrează pe cale orală pseudoefedrina - care face parte din categoria antihistaminicelor. Atenţie! Este contraindicată folosirea sprayurilor mai mult de 4 zile, iar în cazul tratamentului cu antihistaminice trebuie consultat medicul, deoarece medicamentul dă stări de somnolenţă.
Rinita cronică, pe termen lung
Poate să apară şi din cauza unor boli precum sifilisul, tuberculoza sau rinoscleromul (inflamaţie cronică a nasului), sau din cauza factorilor externi (umiditatea scăzută şi agenţii iritanţi din aer). Rinita cronică e de două feluri: atrofică şi vasomotorie.