Ce trebuie să știi despre antiinflamatoare
Utilizate pentru a combate inflamația, durerea și febra, antiinflamatoarele sunt printre cele mai folosite medicamente în lumea întreagă.
Inflamația este o reacție naturală a organismului în caz de traumatisme, leziuni sau diverse infecții. Se declanșează un proces în cadrul căruia celulele imunitare se concentrează la locul afectat, având loc modificări chimice care duc la eliberarea de substanțe inflamatoare (prostaglandine, prostacicline). Tot în cadrul acestui proces are loc modificarea unor parametri sangvini (cresc valorile VSH-ului, ale proteinei C reactive și ale fibrinogenului).
Cum acționează
După modul în care acționează în cadrul inflamației, există 2 clase de medicamente antiinflamatoare: cele steroidiene sau corticosteroizi (hidrocortizon, prednison) și cele nesteroidiene sau AINS (ibuprofen, diclofenac, acid acetilsalicilic). Cele steroidiene reduc inflamația prin legarea de receptorii glucocorticoizi. Medicamentele AINS blochează o enzimă (COX) implicată în producerea inflamației.
Sfat
Dacă, în urma tratamentului cu antiinflamatoare, durerea nu cedează după 5 zile sau febra nu trece după 3 zile, este nevoie de consultarea medicului.
Află pe Clicksanatate.ro ce reacții adverse au antiinflamatoarele!