Ce trebuie să ştii despre produsele din supermarket, în perioada Sărbătorilor!

5 decembrie 2017 18:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Febra sărbătorilor a paralizat majoritatea supermarketurilor! Cozi imense, rafturi goale şi miliarde de bani aruncaţi pe diferite produse, cam asta se întâmplă în fiecare an în luna decembrie. Conform statisticilor realizate de specialiştii britanici, majoritatea oamenilor cheltuiesc cele mai mari sume de bani pe alimente, iar la început de an, cantitatea de mâncare aruncată la gunoi depăşeşte 20 de miliarde de tone la nivel mondial.

Profesorul Tim Spector de la King’s College, din Londra, a descoperit că multe alimente nu trebuiau aruncate pentru că nu expiraseră, iar altele fuseseră desigilate inutil pentru că nu au fost gătite. Conform unei analize atente, peste 40% din gunoaie nu erau periculoase pentru organismul uman şi puteau fi consumate. „Producătorii trec un termen de garanţie orientativ pe produs. Acesta trebuie analizat însă prin pipăit, miros şi gust pentru a observa dacă a expirat sau nu”, susţine profesorul. Iată la ce trebuie să fim atenţi şi ce produse nu expiră nici dacă depăşim termenul de garanţie inscripţionat pe ele.

Brânzeturi

Brânzeturile maturate, tari pot fi mâncate mult timp după depăşirea termenului notat în dreptul secţiunii „A se consuma de preferinţă înainte de...” Dacă se formează un strat de mucegai la suprafaţă, acesta poate fi îndepărtat cu un cuţit, iar brânza de dedesubt e numai bună de consumat. Grijă însă la brânzeturile moi de tipul Camembert, brie şi brânza moale de capră. Pot dezvolta bacterii precum listeria, periculoasă pentru copii şi vârstinici.

Mâncăruri uscate

Uscarea alimentelor este una dintre cele mai eficiente metode de conservare. Condimentele şi orezul, de exemplu, pot sta mult timp după „expirare” într-o cutie închisă ermetic. Coriandrul, pătrunjelul, mărarul şi alte mirodenii capătă o altă aromă după ce a fost puse la uscat. Conform specialiştlor, acestea pot rezista ani de zile într-un borcan închis după ce au fost mutate din ambalajul lor iniţial.

Conservele

Dacă nu este strivită sau deteriorată, conserva poate rezista ani de zile. Tot ce trebuie făcut este să fie păstrată la un loc ferit de razele soarelui şi cu o temperatură relativ constantă. În cazul conservelor care conţin fasole, legume, roşii sau peşte trebuie ştiut că acestea pot fi mâncare la ani buni după ce au expirat, dacă au fost păstrate în cămară sau în beci. Practic, menţiunea „a se consuma de preferinţă înainte de...” este pur orientativă în cazul conservelor.

Pâinea şi biscuiţii

Multe produse de panificaţie rezistă mai mult decât data inscripţionată pe ambalaj. Şi asta datorită conservanţilor şi a procesului de producţie. Însă trebuie menţionată că pâinea „uşor trecută” poate fi recuperată dacă o pune în prăjitor. În felul acesta va rezista mai mult timp fără să se strice. În cazul biscuiţilor care au depăşit termenul de valabilitate de pe pachetul pe care l-aţi desfăcut trebuie ştiut că e suficient să îi băgaţi câteva minute la cuptor pentru a le reda frăgezimea.

Congelatele

Congelarea este modul ideal de a conserva alimentele. Dacă aţi pus în congelator o bucată de carne sau o pungă cu peşte şi observaţi apoi că şi-au depăşit termenul de valabilitate, nu vă îngrijoraţi. Le puteţi prepara liniştiţi pentru că nu s-au deteriorat. Dacă nu aţi avut probleme cu congelatorul, aceste produse pot fi mâncate fără grijă şi la trei-patru luni după data de expirare.

Apa

Nu beţi niciodată apă dacă sticla a fost desfăcută mai mult de câteva ore! Vă puteţi alege cu o toxiinfecţie de toată jena. Şi asta pentru că în intyeriorul recipientului care a fost expus în mod direct la soare au înflorit colonii întregi de bacterii. Unele dintre acestea sunt responsabile cu afecţiuni serioase ale sistemului digestiv.

Cartofi

Nu trebuie să aruncaţi întreaga pungă de cartofi dacă unul sau doi au înmugurit sau au devenit moi. Aruncaţi cartofii bolnavi şi salvaţi restul conţinutului. Nutriţioniştii britanici ne avertizează că în cazul cartofilor nu doar petele întunecate trebui îndepărtate cu ajutorul unui cuţit. Mult mai periculoase pentru sistemul digestiv sunt petele verzi de pe cartori. Cu atât mai mult cu cât puneţi cartoful la prăjit.

Salata

Pungile cu salată lăsate în frigider câteva zile pot fi consumate lejer chiar dacă pe ambalaj scrie că au expirat. Nu îşi pierd din gust şi nu se ofilesc dacă ambalajul nu a fost desfăcut. Temperatura constantă le-a conservat. Specialiştii recomandă ca în cazul în care salata a depăşit cu o săptămână data expirării, să fie folosită în supă.

Bananele

În cazul bananelor, practic, nu există noţiunea de termen de valabilitate. Mulţi aruncă bananele când li se înnegreşte coaja, fără să ştie cât de gustoase sunt taman atunci. La banane o regulă trebuie avută în vedere: cu cât e mai moale cu atât este mai dulce.

Ouăle

Producătorii sunt obligaţi să menţioneze pe cofraje un termen de valabilitate de două săptămâni pentru ouă. Din această cauză, pe coaja fiecărui ou apare scrisă data de expeirare. Nutriţioniştii ne învaţă însă că ouăle trebuie aruncate doar atunci când au miros de stricat. Dacă le-a expirat termenul de valaibilate ele pot fi folosite în aluatul prăjiturilor, sufleurilor şi la cozonaci.

Laptele

Laptele bătut poate fi consumat la câteva zile bune după ce a fost desfăcută sticla, dacă a fost ţinut tot timpul în frigider. Dacă totuşi aveţi reţineri în ceea ce priveşte gustul lui, trebuie să ştiţi că îl puteţi folosi liniştiţi în aluaturi sau în compoziţii care necesită unt. Dacă s-a acrit, puteţi pune peste el o lingură de cacao şi este delicios.

Conservatele

Oţetul păstrează orice cu mult peste perioada de expirare. Murăturile sunt cel mai bun exemplu, dacă respectăm şi o altă condiţie: să le depozităm într-un loc cu o temperatură constantă. Acidul face imposibilă dezvoltarea bacteriilor în acest mediu. La fel se întâmplă şi în cazul alimentelor conservate în saramură sau ulei.

Peşte şi carne

Un bun reper în ceea ce priveşte alterarea acetor tipuri de carne este mirosul. În cazul în care nu simţiţi nici un fel de miros, este mai sugur să aruncaţi carnea sau peştele. Nu vă faceţi griji, că bacteria care produce mirosul înţepător nu vă va ucide, dar va da un gust amar mâncării. Evitaţi să lăsaţi carnea la soare, pe bufet sau în chiuvetă timp îndelungat. Se poate contamina.

Şunca

Carnea conservată în sare rezistă mai mult timp. În plus, în cazul mezelurilor şi cărnurilor procesate, producătorii adaugă şi o sumedenie de conservanţi. Aşa că le puteţi mânca şi la câteva zile după ce au expirat, în cazul în care nu le-aţi rupt ambalajul.

Mierea

Legenda spune că atunci când au pătruns în mormântul faraonilor, cercetătorii au găsit lângă sarcofag câteva borcane cu miere. Când le-au desfăcut, acestea erau perfect comestibile chiar dacă mierea se cristalizare un pic în interior. Totul depinde de borcanul în care au fost ţinute.

Ciocolata şi chips-urile

În cazul chipsurilor trebuie să ştiţi un lucru: rezistă mult timp după ce aţi desfăcut punga. Şi asta datorită uleiului în care au fost prăjite şi respectiv sării. Ciocolata poate fi consumată lejer chiar dacă aţi uitat ambalajul dat la o parte şi s-a albit la suprafaţă. Albeaţa aceea provine de la grăsimea din compoziţie care se ridică la suprafaţă.

Mai multe