Ce trebuie să știți despre efectele terapeutice ale consumului de cuișoare

10 mai 2017 17:44   Sănătate
Ultima actualizare:

În special la schimbările bruște de temperatură, cuișoarele ne protejează sănătatea. Aceste plante-medicament, apreciate încă din secolul al VII-lea, erau recomandate de medicii acelor timpuri ca panaceu pentru vindecarea diverselor boli și pentru prelungirea vieții.

Acești muguri aromați conțin : taninuri, betacaroten, flavonoide și, în proporție de 90%, eugenol, o substanță foarte activă, ce combate inflamațiile.   

Terapeuții europeni susțin că, din 10 motive, este firesc să beneficiem de efectele curative  ale acestor muguri aromați care combat problemele de sănătate care apar în viața noastră:

1.Cuişoarele au efecte antioxidante foarte puternice; ele încarcă organismul cu energie și fortifică sistemul imunitar.

2.Fitoterapeuții precizează că infuzia de cuișoare este un remediu recunoscut pentru afecțiunile digestive, precum colita de putrefacţie şi balonarea, având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante.

3.Infuzia de cuișoare tratează infecțiile respiratorii ( răceala, gripa, sinuzita).  Ceaiul se prepară astfel: Într-o cană cu apă fierbinte trebuie să adăugăm 3-4 cuişoare măcinate. Ceaiul trebuie să clocotească un minut; după aceea, lăsăm licoarea la infuzat timp de cinci minute. După aceea, adăugăm puțină mire și bem infuzia când este caldă.

4.Ceaiul de cuişoare este un excelent calmant care tratează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele.5.Uleiul de cuișoare este indicat în boli ale cavității bucale: afte,  gingivite și dureri dentare. În aceste cazuri se folosesc tamponările cu ulei.6.În sezonul virozelor, o cură de 14 zile pe lună cu compoturi şi cu sucuri de fructe în care se adaugă câte două-trei cuişoare pulbere contribuie la creşterea imunităţii. .

7.  Consumată seara, cu 15 minute înainte de culcare, infuzia, preparată din trei-patru cuișoare, este un excelent somnifer.  

8.Uleiul de cuișoare  este de mare ajutor hipertensivilor (câte trei-patru picături de ulei se pun pe pâine  și se consumă de două ori pe zi).

9. De asemenea, uleiul de cuișoare este un tonic excelent pentru pielea uscată.

10.Pulberea de cuișoare, bogată în antioxidanți, este bine s-o adăugăm   în supe și ciorbe, pentru a combate efectul grăsimilor din farfurie. 

Mai multe