Ce trebuie să ştiţi despre Seitan, o excelentă proteină vegetală
O vedetă foarte apreciată în dieta vegetarienilor, seitanul, este un produs care are consistenţa cărnii. Devenit popular în categoria amatorilor de proteine vegetale, seitanul poate fi preparat din două ingrediente: făină cu conţinut mare de gluten ( albă, integrală sau o combinaţie între cele două sortimente) şi puţină apă.
De fapt, atunci când este gătit, seitanul are o textură asemănătoare cu carnea. Dacă vrem să preparăm produsul în casă, amestecăm făina integrală de grâu cu puţină apă, până când obţinem o cocă. În etapa următoare, "spălăm" bine coca sub un jet de apă şi astfel se îndepărtîm cantitatea de amidon.
Când lichidul albicios care se scurge din bucata de aluat devine incoloră, putem spune că seitanul este aproape gata.
Gustul seitanului se datorează condimentelor pe care le folosim când frământăm coca şi, după aceea, când o preparăm.
Seitanul are calităţi nutriţionale valoroase
Pentru amatorii de produse vegetale, vedeta vegetariană este o sursă benefică de proteine : în 90 grame de seitan regăsim 20 g de proteine, adică o cantitate similară cu proteinele din carnea slabă, deoarece 90 de grame de carne de pui conţin 25 de grame de proteine, în timp ce 90 de grame de carne de vită conţin 21 de grame de proteine.
Specialiştii în nutriţie apreciază că, în privinţa proteinelor, seitanul este la concurenţă cu tofu. De asemenea, acest produs vegetal este similar cu carnea slabă şi în privinţa caloriilor conţinute: 90 de grame de seitan nu depăşesc 130 de calorii.
Şi pentru că "vedeta vegetariană" conţine zero grăsimi, este foarte apreciată de cei care se luptă să slăbească. În mod îmbucurător, în compoziţia produsului vegetarian se regăsesc vitamina C, vitamine din complexul B ( B3-Niacina, Riboflavina-B2, Tiamina-B1) şi un mineral important pentru organism- fierul.
Cum îl preparăm
Seitanul poate fi preparat în diferite moduri: la cuptor, la grătar sau fiert. Pentru a-l consuma cu plăcere, trebuie să-i îmbunătăţim gustul adăugând condimentelor preferate atunci când frământăm şi, după aceea, când o preparăm. Vedeta se apoate consuma alături de orez şi de diferite salate.