Ce trebuie să ştiţi despre super-alimentul Quinoa

15 mai 2013 16:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Străveche plantă incaşă, prezentă în topul tuturor alimentelor sănătoase, quinoa este un aliment incredibil de nutritiv. Specialiştii estimează că, în curând, această cereală va fi mai apreciată decât orezul. În semn de apreciere pentru cultivatorii acestei cereale din munţii Anzi, ONU a declarat 2013 drept „Anul internaţional al Quinoa".

Din vremuri îndepărtate, cereala care creşte pe cele mai înalte creste ale munţilor Anzi este o sursă nutriţională importantă în ţări precum Bolivia şi Peru. Nu de multă vreme, quinoa este apreciată şi în alte ţări, iar în Statele Unite nutriţioniştii o compară cu o „uzină de proteine".

Cercetătorii din lumea întreagă ţin sub lupă bobiţele de quinoa, iar faptul că aceasta nu conţine gluten este un mare avantaj pentru sănătate. Alergicii se pot înfrupta şi ei, fără grijă, din preparatele pe bază de quinoa.

Numărul beneficiilor pentru sănătate descoperite de cercetători creşte speranţa de viaţă sănătoasă în multe privinţe:

Deşi este considerată cereală, quinoa face parte din familia chenopodiacee, fiind înrudită cu spanacul şi cu sfecla de zahăr. Planta conţine cei nouă aminoacizi esenţiali, printre care şi lizina, întâlnită mai rar în alimentele vegetale. Acest aminoacid esenţial este necesar organismului pentru producerea de proteine. Cercetătorii spun că lizina administrată timp de un an împreună cu vitamina C, contribuie la vindecarea aterosclerozei şi curăţă vasele de colesterol. Mai mult, specialiştii Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU au precizat că profilul aminoacizilor din quinoa este asemănător cu cel al caseinei, proteina completă conţinută de lapte.

Bogată în vitamine (B2, E , betacaroten) şi în minerale, precum potasiu, fier, cupru, magneziu, fosfor, mangan, quinoa previne diabetul zaharat de tip2, astmul la copii, bolile cardiovasculare, migrenele şi ateroscleroză.

La ora actuală, quinoa este apreciată ca fiind unul dintre cele mai cunoascute alimente nutritive şi se găseşte şi în magazinele Plafar din ţara noastră sub formă de seminţe ( de culoare roşie sau albe), de făină, de paste şi de fulgi. De asemenea, există multe preparate pentru bebeluşi care conţin această cereală, tocmai pentru faptul că este bogată în substanţe nutritive.

Reţeta săptămânii

Salată asortată de legume cu quinoa

Timp de preparare: 30 minute

Calorii: 240/100

Ingrediente: 3 căni de apă; 1 cană quinoa; doi ardei graşi, două fire de ceapă verde, trei roşii, o legătură de mărar şi una de pătrunjel, o jumătate de varză de mărime medie, suc de lămâie, o linguriţă de cimbru, ulei de măsline presat la rece, după gust.

Preparare

Când fierbe apa, se adaugă quinoa şi se lasă la foc mic 15 - 20 minute, amestecând din când în când. După ce se stinge focul, se mai lasă să stea în vasul acoperit încă cinci minute, după care se strecoară şi se lasă să se răcorească. Când s-a răcit, se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă cu atenţie, să nu se sfărâme boabele de quinoa.

Quinoa se poate prepara cu lapte sau se poate folosi la prepararea budincilor şi tocăniţelor. Cereala înlocuieşte cu succes orezul.

Plante de Quinoa, în America de Sud.

Mai multe