Ce trebuie să știți despre virnanț, planta cu numeroase virtuți terapeutice
28 mai 2020 9:19
Sănătate
Ultima actualizare:
Virnanțul, o plantă folosită frecvent în Antichitate și în Evul Mediu, încă mai ascunde multe secrete în zilele noastre. Credincioșii venerau această plantă pentru puterea ei magică.
În tradiție, în Evul Mediu, în ziua Înălțării la cer a Domnului Hristos, din virnanț se împleteau coronițe. Acestea se puneau la mormintele rudelor, dar se duceau și la biserică pentru a fi sfințite. Aduse acasă, despre aceste coronițe se credea că aduc noroc.
Remedii cu virnanț
Există credința potrivit căreia floarea galbenă de virnanț, în formă de cruce, îl alungă din viața oamenilor pe cel Necurat. De-a lungul timpului, planta a devenit un remediu valoros pentru sănătate. Este folosită la prepararea diverselor remedii care tratează numeroase afecțiuni grave:
- Fiert în vin (o linguriță de plantă fiartă în două căni de vin alb), virnanțul vindecă hernia și calmează durerile.
- Cu planta verde fiartă în ulei se frecționează picioarele bolnavilor cu febră și frisoane sau se aplică sub formă de cataplasme pe locurile bolnave.
- O frecție cu virnanț, ulei de trandafir și oțet calmează durerile violente de cap.
- Un tampon îmbibat în această soluție introdus în nări oprește hemoragia și dezvoltarea polipilor.
- În mănăstiri, virnanțul este folosit la prepararea unui antidot renumit pentru virtuțile terapeutice. Planta se amestecă în părți egale cu piper și chimen (după ce chimenul a fost înmuiat în oțet și uscat la soare). Toate ingredientele se mărunțesc și se amestecă cu miere. Acest preparat devine un aliment benefic în tratamentul bolilor de plămâni, al afecțiunilor hepatice și al durerilor de rinichi. Mai mult, preparatul este apreciat deoarece calmează bila, fortifică stomacul și ușurează digestia.
- Fiert cu unt și cu puțin ulei, se aplică pe zonele bolnave sub formă de cataplasme care calmează durerile abdominale.