Cea mai bună reţetă pentru sănătatea ficatului

19 noiembrie 2013 15:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune cum să-l protejăm de îmbolnăvire.

Ficatul este principalul organ de metabolizare a alimentelor el fiind primul care vine în contact cu sângele care transportă toxinele ce provin din diferite surse. Acesta este cel ce produce acizi biliari, colesterol, diverse substanţe fluidifiante ale sângelui. Totuşi, principala funcţie a ficatului este să purifice organismul, să-l elibereze de toxine şi de deşeuri metabolice.

Având un rol atât de important, este de preferat să ne luăm măsuri de precauţie pentru a-l proteja şi a-l feri de orice îmbolnăvire.

Dezintoxicarea ficatului se poate face folosind următoarea reţetă:

* dimineaţa: un suc din ridiche (150 g), morcov, păstârnac şi pătrunjel, câte 200 g.

* prânz: supă cremă de varză albă: la 1l şi jumătate de apă se adaugă 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, 1 lingură de ulei; se pasează la rece, se serveşte cu leuştean şi pătrunjel verde tocat mărunt, pireu de spanac cu ciuperci şi usturoi pisat.

* seara: salată de andive cu praz.

Pe tot parcursul zilei se consumă apă plată, minim un litru şi ceai - infuzie de gălbenele cu rostopască, frunze de zmeur şi coada-calului - în părţi egale: se prepară această infuzie din 1000 ml apă clocotită în care se adaugă o lingură din amestecul de mai sus, se acoperă 5 minute, se strecoară şi se consumă pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici.

Această cură de dezintoxicare se poate ţine după următoarea schemă: o zi pe săptămână - timp de o lună sau 3 zile la rînd în luna februarie.

Mai multe